16.4. Svjetski dan glasa

Pitali smo Notice što je to glas.

Tena: “Glas je kad pričaš i dereš se.” 

Viktor: “Kad vikaš.”

Loren: “Kad netko s drugim priča.”

Odakle dolazi glas?

Loren: “Iz naših usta.”

Ovim razgovorom započeli smo niz aktivnosti vezanih uz obilježavanje Svjetskog dana glasa.

16.4.1999. godine tijekom redovnog kongresa liječnika fonijatara i otorinolaringologa u Brazilu upućena je poruka svima o važnosti glasa u svim ljudskim aktivnostima kao i o važnosti očuvanja glasa i glasnica, upozorenje da promuklost može biti znak bolesti i da trebamo njegovati svoj glas, slaviti ga kao zajedničko bogatstvo. Stoga su i odredili taj datum kao podsjetnik svima.

Notice su u razgovoru saznale da u našem grlu imamo “tanke žice kao na gitari”-glasnice koje uz disanje proizvode glas. Jako su tanke i osjetljive pa ih ne smijemo previše rastezati, nego vježbati da budu elastične. Lorena je zabrinulo što će se dogoditi kad budemo jeli jabuke. Hoće li ih jabuke poderati? To nas je odvelo do drugih dijelova tijela, posebno u našem grlu pa smo proučavali enciklopediju Moje tijelo.

Za vježbanje glasnica važno je pravilno disanje. Koristili smo loptu i naše dlanove. Disali iz trbuha, koristili dijafragmu – dijafu, dijagrafu. 

Povezali smo glas i glasnoću crtanjem i slikanjem jačine glazbe, kao i igranjem društvene igre “Glasno-tiho” i pokrivaljke na istu temu. Upoznali smo i znakovni jezik koji nam je demonstrirala naša logopedinja teta Marijana.

Glas nije važan samo za pričanje nego i za pjevanje, a da bismo pjevali moramo znati prepoznati note. Glazbena ljestvica sastoji se od osam tonova koji imaju i svoju boju: crvena DO, narančasta RE, žuta MI, zelena FA, svijetloplava SO, tamnoplava LA, ljubičasta TI i bijela DO. Kako bi ih lakše zapamtili i složili po redu vježbali smo stati u kolonu kad završi glazba.

Imali smo i pravu glazbenu školu poput našeg prijatelja iz priče Magarčić glazbenik, samo mi nismo učili svirati nego pravilno disati i pjevati, ali i “smjestiti” note u crtovlje i skladati svoju pjesmu. 

Priča o vrani Špiru i kosu pomogla nam je svirati na ksilofonu i zvončićima u boji tonova. Koristili smo pjesme zapisane notama u boji na crtovlju. Uz obilježavanje Dana planeta Zemlje mi smo od otpadnog materijala napravili “muziklažu” i oblikovali ksilofon i udaraljke. Njega smo koristili u igri Prati note – jedna Notica svira na ksilofonu od kartona, a dvije ga prate na pravom i na zvončićima. Dodali smo i “bubanj” za ritam. 

Važna poruka za kraj! Zaštitimo glas djece kako bi glas odraslih bio zdraviji, naučimo ih koristiti glas na optimalan način. Notice to znaju i sad se međusobno utišavaju i upozoravaju da mogu puknuti glasnice ukoliko preglasno pričaju, vrište, deru se. Zato Notice nastavljaju pjevati i plesati u ritmu, ali o tome drugi put.