A Carnevale ogni scherzo vale!

Svi mi ponekad poželimo biti nešto drugo. Barem na jedan dan postati netko smješniji, neobičniji, jednostavno drugačiji. Upravo živimo dane kada možemo postati bilo što. Doba karnevala zabava je za velike i male, a talijanska poslovica kaže kako u vrijeme karnevala vrijedi svaka šala. Maske , kostimi, pjesma, ples, krafne, smijeh i veselje prve su asocijacije kada netko spomene karneval. Upravo je Italija sa svojom dugom tradicijom maski iz Commedie dell`arte i svjetski poznatim venecijanskim karnevalom jedna od zemalja koja već dugi niz stoljeća baštini tu tradiciju. Cilj aktivnosti koje su se provodile bio je upoznati djecu s tradicijskim običajima proslave karnevala u  Italiji te usporedba s običajima u Hrvatskoj, kao i njegovanje kulturno -povijesne baštine primorskoga kraja.

Doba karnevala omogućava djetetu:

  • pokazivanje izvornih osjećaja radosti, straha, ljutnje, tuge
  • izražavanje emocija na spontan način, slobodnim pokretima
  • uspostavljanje ravnoteže između osjećaja ovisnosti i potrebe za samostalnošću
  • jačanje samopouzdanja i samopoštovanja
  • spontanost i kreativnost izražavanja
  • zadovoljavanje potreba (za moći, dominacijom, samoostvarenjem) u onoj mjeri koja mu je potrebna
  • simbolično ovladavanje maskama te suočavanje sa svojim strahovima

U našoj skupini provodili smo mnogo likovnih, dramskih, glazbenih i plesnih  aktivnosti. Svakog petka su razni likovi iz bajki i svijeta mašte bili naši prijatelji. Nije nedostajalo plesa, pjesme, igara i ukusnih fritula koje smo sami pripremili.

Kada dođe vrijeme karnevala pitajte dijete što želi biti. Dopustite mu da bude ono što želi. Omogućite mu taj osjećaj veselja i slobode da budu netko drugi i zajedno se zabavite uz ples „A Carnevale fai ciao ciao“

https://www.youtube.com/watch?v=PTb-wBNSFiQ