Adventska suradnja s roditeljima

Kao odgojitelji smo svjesni važnosti kvalitetne suradnje s roditeljima. Na žalost u vrijeme pandemije to je postao zadatak koji je izazovniji nego ikada, uz samo brzinske razmjene informacija na vratima jedini oblik suradnje koji preostaje je putem raznih aplikacija. Kako bismo malo ”probudili” naše odnose rodila se ideja da adventski kalendar postane kalendar suradnje s roditeljima, tj. adventski kalendar za velike i male.

Svakodnevno smo od 1. prosinca do 24. prosinca na našem panou, a isto tako i u viber grupi naše skupine objavljivali nove zadatke na koje su svi bili pozvani sudjelovati, ali ne i obavezni, nego po volji i mogućnosti. Tako je krenula jedna lijepa priča u kojoj smo tokom prosinca zamjenili uloge te su tako nama svakodnevno stizale fotografije i snimke naših Balončića iz topline njihovih domova umjesto da fotografije stižu samo od nas za vrijeme boravka u vrtiću.

Sve je počelo prvim zadatkom: Odvojimo malo vremena jedni za druge. Pročitajmo neku priču zajedno.

Drugi zadatak je glasio: U duhu darivanja neka Balončići nacrtaju crtež za svog najdražeg prijatelja.

Treći zadatak je bio: I obaveze mogu biti zabavne. Prpremite skupa najdražu večeru, ispecite palačinke ili što želite! Uživajte!

Četvrti zadatak: Ponekad je samo malo zajedničkog vremena dovoljno da nam ispuni cijeli dan! Odigrajte skupa neku igru, slažite puzzle, što vam srce želi!

Peti zadatak: Skupa upalimo drugu adventsku svijeću, a navečer pripremimo čizmice za Sv. Nikolu.

Šesti zadatak: Danas nam je divan dan… Zaplešite uz najdraže pjesmice!

Sedmi zadatak: Vani je sve hladnije! Pošto nemamo pravog snijega izradite skupa svoje pahuljice!

Osmi zadatak: Mama Iva nam je jučer dala ideju. Isprobajte svi strpljivost naših Balončića s čokoladicom. (Radi se o tome da se djeci ponudi čokoladica, ali ih zamolite da ju ne otvore i pojedu dok se ne vratite te zatim napustite prostoriju na koju minutu.)

Deveti zadatak: Jučer smo se zasladili čokoladama, a danas!? U zdravom tijelu je zdrav duh! Idemo svi skupa napraviti koju vježbicu!

Deseti zadatak: Danas počinje advent u gradu! Tko može neka posjeti i pronađe našeg patuljka!

Jedanaesti zadatak:  Iskoristite subotu i izađite svi skupa u šetnju!

Dvanaesti zadatak: Zapalite treću adventsku svijeću! Uživajte!

Trinaesti zadatak: Sretan imendan našima Lucijanu i Luciji! Posadite pšenicu zajedno!

Četrnaesti zadatak: Božić nam se bliži! Izradite zajedno neki ukras za bor!

Petnaesti zadatak: U petak nam stiže Djed Božičnjak  vrtić. Napišite mu pismo ili nešto nacrtajte!

Šesnaesti zadatak: U radu je spas! Neka vam naši Balončići pomognu u pospremanju kuće, pranju suđa i slično!

Sedamnaesti zadatak je glasio:  Ponekad u moru drugih stvari zaboravimo ono najbitnije! Napravite obiteljsku fotografiju!

Osamnaesti zadatak: Pravo je vrijeme za izradu božićnih keksića ili kolačića!

Devetnaesti zadatak: Upalimo skupa posljednju adventsku svijeću!

Dvadeseti zadatak: Pjesme i plesa nikada nije dosta! Obucite svoje pidžame i napravite pidžama party!

Dvadeset i prvi zadatak: Za potpuni božićni ugođaj pokrijte se dekicom i zajedno odgledajte božićni film/crtić!

Dvadeset i drugi zadatak: Vani je sve hladnije! Ugrijte se uz topli čaj ili kakao!

Dvadeset i treći zadatak: Pretpostavljamo da sada imate svi okićen bor! Neka se svaki Balončić slika sa svojim okićenim drvcem!

Posljednja, dvadeset i četvrta porukica: Uživajte svi u obiteljskoj Badnjoj večeri! Stigli smo do kraja. Sretan Božić svima!

Na kraju ove naše male avanturice moramo pohvaliti sve roditelje i djecu. Kada smo krenuli s idejom nismo ni mislili da će toliko zaživjeti te da će nam se cijeli mjesec ispuniti tolikom srećom i pozitivom. Svakodnevno smo iščekivali nove snimke i fotografije koje su nas razveljeljavale. Imali smo neke određene sumnje da bi možda ovaj vid suradnje nekima možda mogao predstavljati i opterećenje, ali sve su sumnje nestale kada smo vidjeli povratne reakcije vas roditelja i spremnost na suradnju! Hvala vam na tome i veselimo se budućim zajedničkim avanturama!