Boravak na zraku

Omiljena zabava našim “Lopticama” je igra i aktivnost na zraku, tj. na terasi i na dvorištu. Terasa je natkrivena pa ju koristimo kada pada kiša. Jasličko dvorište je opremljeno raznim spravama koje su prilagođene dječjoj dobi  i interesu (klackalice, tobogani, penjalice, kućice, pješčanik…). Pitate nas zašto su dječje  cipele ponekad crne, to je zato što je cijelo dvorište popločeno anti-stres pločama, koje sprječavaju ozljede pri padu djeteta. Također, djeca imaju priliku voziti razna vozila, autiće-guralice, ride the bike, tricikle …

Svakodnevnim boravkom na vanjskom prostoru djeca sudjeluju u brojnim tjelesnim aktivnostima poput trčanja, loptanja, provlačenja, skakanja, puzanja, preskakanja, penjanja, a sve su te aktivnosti nužne za normalan rast i razvoj. Također, djeca koja borave na sviježem zraku bolje spavaju, lakše se koncentriraju, fizički su spremnija i spretnija jer usvajaju motoričke i  društvene vještine. Baš kao i kod odraslih, tako i u djece svježi zrak i boravak na otvorenom  smanjuje rizik od stresa, kojeg u ovom sadašnjem vremenu ne manjka.

Znajući za sve ove blagodati boravka na zraku, koristimo svaku priliku za izlazak i izlazimo po svim vremenskim uvjetima, izuzev jake kiše. Vjerujemo da je sada, kada su dani kraći, ovo jutarnje vrijeme na zraku od neprocjenjive važnosti!

Pogledajte fotografije naših aktivnosti na dvorištu: