Crtanje

Naši mali ”Balončići” jako vole crtati. Nerijetko sami traže papir i bojice te uživaju provoditi vrijeme u samostalnim ili grupnim aktivnostima crtanja. Iako smo još mali to ne znači da nam crtanje nije važno.

Ne moramo spominjati da crtanjem djeca razvijaju svoju kreativnost, ali uz to takvim aktivnostima razvijamo motoričke sposobnosti. Kroz pokrete se razvijaju mišići prstića, zapešća i cijele ruke. Fina motorika koja se razvija držanjem bojice, djetetu pomaže pri manipuliranju malim objektima. Ove vještine se stalno nadograđuju i tako se razvija lijepo pisanje i bolja koordinacija kod sportskih aktivnosti,  poboljšava se koordinacija očiju i ruku. Također,  kroz crtanje se uče, identificiraju i izdvajaju boje. Dijete se uči nazivima boja, pored osnovnih, dijete upoznaje širu paletu boja koja mu je do tada bila nepoznata. Osim što se djeca crtanjem izražavaju na svoj način, time grade i svoje samopoštovanje i samopouzdanje  jer razvijaju sposobnost za dovršetak zadatka, pokazuju ponos i radost zbog izvršenog zadatka, pogotovo nakon što ih mi pohvalimo za njihov rad.

Na samom kraju, iako smo mi još daleko od toga, crtanjem dijete razvija i sposobnost pisanja, razgibanost, snagu i pažnju tako da rukopis djetetu kroz vrijeme postaje jednostavan i prirodan.