Dan jabuka

Dan jabuka obilježava se 20. listopada i tetama Gumbicama jedan je od dražih dana za obilježavanje s djecom. Tako smo i ove pedagoške godine održali niz aktivnosti koje povezuje – jedna obična voćka.

Dječica su temperama slikala jabuke, i to baš one ponuđene na stolu, sa svim njihovim nesavršenostima – i zato su naše jabuke pune boja, točkica i crtica. Kada smo izložile jabučice u našem garderobnom prostoru, jedan tata Gumbić nam je rekao: “Da ste zamolili dvadeset odraslih ljudi da naslikaju jabuku, nema šanse da biste dobili ovoliko različitih, zanimljivih i lijepih slika jabuke!”.

Poigrali smo se i “malom” matematikom – dječica su prebrojavala jabučice nacrtane na drvenim špatulama te im dodavala kvačice s označenim brojkama.

Ponudile smo Gumbićima i jednostavne radne listove, koje jako vole rješavati. Ovaj put listići su uključivali labirinte, grafomotoričke vježbice i slijeđenje zadanog uzorka.

U našoj garderobi djeca su sagradila stabla jabuke koristeći drvene kocke te šire i uže letvice. Trebalo je prilikom gradnje naći rješenja za nekoliko problema: kako postaviti grane, pronaći put do mjesta gdje kockice još nisu postavljene (Nolan je, recimo, gužvu oko stabla izbjegao obilaženjem penjalice), kako donijeti kockice (Ante se dosjetio nošenja većeg broja kockica pomoću  donjeg dijela majice), kako ne srušiti već složeno…

Gumbići su sve ove prepreke uspješno nadišli, a i rezultati gradnje bili su zanimljivi. Dvije grupice dječice sagradile su dva potpuno različita stabla – prvome gotovo sve grane izviru iz debla, dok drugo ima samo jednu granu koja se širi preko cijelog prostora.

Na sam Dan jabuka pročitali smo priču Mala crvena kuća (autor nepoznat) koja je dječici otkrila jednu (pravu, pravcatu!) zvijezdu unutar jabuke, ponovili pjesmicu Jabučice crvena te dijelili jabuke – svako je dijete kući ponijelo dvije, jednu za sebe, a drugu nekome za poklon. ?

Za kraj, s vama dijelimo nekoliko zanimljivosti o jabukama:

  • Jabuka pripada porodici ruža.
  • Jabuke su porijeklom s područja koje se nalazi između Crnog mora i Kaspijskog jezera, gdje se i danas mogu naći divlje jabuke od kojih su nastale sve ostale vrste. Najveći grad Kazahstana – Almaty – svoje je ime dobio po tamošnjem nazivu za jabuke (Alma), što se prevodi kao “pun jabuka”.
  • Stabla jabuka mogu doživjeti starost od stotinu pa i znatno više godina. Zabilježen je slučaj stabla jabuke sorte Bramley u Velikoj Britaniji koje je starije od dvjesto godina, a zasadila ga je jedna djevojčica još davne 1809. godine.
  • Ako biste željeli pojesti svaki dan jabuku druge sorte, trebalo bi vam više od dvadeset godina da isprobate sve sorte.
  • Najteža uzgojena jabuka na svijetu bila je teška 1,8 kilograma i uzgojena je 2005. godine u Japanu.
  • Najveća potrošnja jabuka po stanovniku u svijetu je u Turskoj.
  • Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najduža neprekinuta oguljena kora jabuke bila je dugačka 52 metra i 51 centimetar. Tu jabuku ogulila je Kathy Wafler 1976. godine, a za to joj je trebalo 11 sati i 30 minuta.

Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!

A vi?

Jeste li već pojeli današnju jabuku?

                    Mi jesmo!

                                                             Vaše D&T