Dani otvorenih vrata Dječjeg vrtića Cvrčak

U Dječjem vrtiću Cvrčak od 7.5. do 9.5.2019. održani su Dani otvorenih vrata vrtića. Raznovrsne, šarene i vesele radionice te aktivnosti djece i odraslih obilježile su početak svibnja u našem gradu. Sve je započelo otvorenjem Dana otvorenih vrata 7.5.2019. na kojima je Vrtić javnosti prezentirao važnost i dobrobiti rada na projektima kao nezaobilaznom načinu učenja djece rane i predškolske dobi te rad na dvjema projektima Moj Lošinj i Afrika koji su se odvijali u našem vrtiću tijekom ove pedagoške godine.

Tako su predstavnici lokalne zajednice, partneri i prijatelji Vrtića, upoznati s projektom Moj Lošinj koji se provodio u 15 odgojno-obrazovnih skupina od rujna 2018. godine do svibnja 2019. godine s ciljem proširivanja znanja od otoku Lošinju te s projektom Afrika koji se provodio u jednoj odgojno-obrazovnoj skupini u sklopu Unicef-ovog programa Škole za Afriku.

Djeca i odgojitelji (-ice) su tijekom pedagoške godine u suradnji s roditeljima i lokalnom zajednicom provodili brojne akivnosti vodeći se tematskim područjima projekta (kulturno-povijesna baština, flora i fauna, prostorno-klimatska obilježja i tradicionalna zanimanja i djelatnosti) te u sklopu njih posjetili i razgledali važne punktove grada (institucije, znamenitosti, spomenike, dijelove grada), istraživali biljke, životinje i klimatska obilježja otoka, okušali se u pripremi raznih slatkih i slanih zalogaja sa začinskim otočnim biljem, plodovima i voćem, poslušali i naučili stare lošinjske recitacije, pjesme, priče i legende, upoznali tradicionalna lošinjska zanimanja i djelatnosti te usvojili nova znanja o svojem kraju.

Tijekom projekta rodilo se mnogo autentičnih i zanimljivih ideja od kojih je nekolicina njih vrijedna dodatne pažnje. Tako su Kikići izradili i svečano otvorili Mali muzej Apoksiomena o kojem smo nedavno govorili i pisali. Lavandice su započele s izradom svoje Miomirisne kuharice, Tigrići kreiraju Dječji vodič gradom Malim Lošinjem, a Sovice svoju Lošinjsku abecedu o kojima će u nadolazećem periodu biti još riječi. Usporedo s navedenim projektom u odgojno-obrazovnoj skupini Pandice provodio se i projekt Afrika. Odvijao se od siječnja do svibnja 2019. u suradnji odgojiteljica i stručne suradnice logopedinje, roditelja i lokalne zajednice čiji je cilj bio pripremi za školu dati novo, „afričko ruho“, istovremeno naglašavajući važnost zajedništva, uvažavanja i solidarnosti. Kroz sedam tematskih cjelina (Kontinent i države, Afričke životinje, Pustinja, Drevna civilizacija Egipat, Narodi i plemena Afrike, Afrička umjetnost i Djeca Afrike) djeca su proširila postojeća i stekla nova znanja o afričkom kontinentu i njegovim specifičnostima.

U poslijepodnevnim satima u sklopu Dana otvorenih vrata Vrtića u centralnom objektu je održana i radionica za djecu koja su pristupila upisu u Vrtić za nadolazeću pedagošku godinu dok su u područnom objektu Žižula u Velom Lošinju održane likovna i sportska radionica za djecu i roditelje dvaju tamošnjih skupina. U raznovrsnim i zanimljivim aktivnostima djeca, roditelji i odgojiteljice su se družili, bolje upoznali te aktivno i razigrano proveli svibanjsko poslijepodne. Dani otvorenih vrata Vrtića nastavili su se 8.5.2019. predstavom Čarobne riječi te 9.5.2019. radionicom Zdravi lošinjski zalogaji i Miomirisnim eko kvizom.