Dani predškolskog odgoja pod nazivom “Zajedno rastemo: Djetinjstvo – kulture i mogućnosti”

U organizaciji Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec i Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 29. i 30. rujna 2022. u Toplicama Sveti Martin održani su Dani predškolskog odgoja pod nazivom „Zajedno rastemo: Djetinjstvo – kulture i mogućnosti“. Tijekom dvodnevne konferencije, stručnjaci iz područja ranog i predškolskog odgoja prikazali su primjere svoje dobre prakse te ujedno učili na primjerima drugih. Takva razmjena iskustava uvijek ima za cilj unapređenje odgojno-obrazovne prakse u radu s djecom rane i predškolske dobi. Uvijek je lijepo kada i sami možete biti dio toga, posebice u ulozi aktivnih sudionika, odnosno izlagača.

Svojim izlaganjima ovogodišnju su konferenciju obogatile čak četiri predstavnice iz našeg vrtića s tri izlaganja. Odgojiteljice Danica Sendo i Mirjam Pahljina Hernandez prezentirale su projekt pod nazivom „Razglednica“. Projekt je rezultat cjelogodišnje suradnje njihove skupine Notice sa skupinom Žižulići iz vrtića u Kaštel Starom. Iako će se suradnja nastaviti i u ovoj pedagoškoj godini, prezentacijom su kolegice htjele prikazati dosadašnje aktivnosti te potaknuti i druge sudionike na ovakav oblik suradnje i suradničkog učenja među vršnjacima iz različitih krajeva naše domovine. Sudionici su sa zanimanjem pratili njihovo izlaganje, posebice što su nakon njih isti projekt predstavile i dvije kolegice iz spomenutog vrtića. Bilo je interesantno slušati o istoj suradnji iz dvije perspektive.

Krunu svojih aktivnosti, a vezano uz provedbu projekta „Moj Lošinj“, prikazala je odgojiteljica Yvonne Vidulić, prezentirajući tiskanu kuharicu pod nazivom „Miomirisna kuharica“. Knjižica je nastala nakon cijelog niza aktivnosti koje je kolegica provela s djecom svoje skupine Lavandice pripremajući razna jela te koristeći se uglavnom starim receptima, vodeći računa da svaki recept u sebi ima sastojke koji se mogu pronaći na našem otoku. Bio je to spoj učenja, suradnje s društvenom zajednicom, degustacije… Dio mirisa i okusa koji karakteriziraju sastavnice recepata sudionici su mogli osjetiti i na samoj konferenciji jer je Yvonne došla s košarom punom miomirisa i okusa s našeg otoka. Na samo sebi svojstven način, štivo koje je već samo po sebi zanimljivo, Yvonne je prezentirala s dozom teatralnosti. To naravno ne čudi kada znamo da je kolegica dugogodišnja članica našeg amaterskog kazališta JAK.

Treće izlaganje pod nazivom „Promjene koje obitelj doživljava pod utjecajem globalizacije te njihov utjecaj na rad vrtića“ pripremila je Melita Muškardin. Prezentacija je nastala nakon provedenog mini istraživanja koje je uključivalo odgojitelje s više od deset godina radnog staža u vrtiću. Cilj je bio doznati u kojoj mjeri odgojitelji uočavaju promjene koje su zahvatile obitelj tijekom zadnjih deset godina te u kojoj te iste promjene direktno utječu na njihov rad. Prezentirani su i prijedlozi djelovanja kojima bi se mogle ublažiti negativne posljedice promjena. Zaključak samog rada jest da su promjene prisutne, da se one sve brže događaju, da direktno utječu na kvalitetu rada vrtića te ostvarivanja suradnje s roditeljima, no isto tako da „ima nade“ i prostora za nadilaženje istih. Odgojitelji kao profesionalci trebaju iznaći nove modele suradnje te uvažavajući roditelje kao partnere, omogućiti im da uče o roditeljstvu te se aktivnije uključuju u sam proces odgojno-obrazovnog rada.

Za kraj! Kako bismo kvalitetno istražile kraj u kome smo boravile te upoznale njegovu kulturu, prošetale smo stazom koja nas je odvela do jednog vinograda, punog mirisa i okusa.

Melita Muškardin