Dozujale Pčelice, zamirisali Cvjetići… i nastali Gumbići

Gumbići su nova skupina dječice koja je svoje mjesto pronašla u sobi br. 2 u centralnom objektu. Skupina broji četrnaestero upisane dječice u trećoj i četvrtoj godini života. Veselih dječaka je deset, četiri su prekrasne djevojčice, a tete koje se s njima druže, igraju i uče zovu se Doris i Tonka.

Tijekom rujna svi smo se međusobno upoznali – neka su djeca odmah prihvatila prijelaz u novu skupinu, a nekoj je trebalo malo vremena da se prilagode novim tetama, društvu, sobi dnevnog boravka i načinu rada. Bilo je smijeha, suza i izazova, igre i pjesme, ljutnje i ”durenja”, puno boravka na vanjskom prostoru, različitih aktivnosti i svega onoga što život jedne skupine donosi.

Tete su sobu dnevnog boravka podijelile u šest centara:

  • likovni centar (bojimo, režemo, lijepimo, crtamo, modeliramo…)
  • obiteljski centar (hranimo i odijevamo lutke, slavimo rođendane, kuhamo, peremo i glačamo odjeću, pečemo pizze i torte…)
  • stolno – manipulativni centar (slažemo jednostavne slagalice, umećemo oblike u umetaljke, brojimo, razvrstavamo materijale prema različitim obilježjima…)
  • centar slikovnica (listamo slikovnice, postavljamo različita pitanja, tete nam čitaju slikovnice po našem izboru, glumimo i prepričavamo priče pomoću lutkica za prstiće…)
  • centar senzorike i poticanja razvoja fine motorike (uživamo u bazenu s lopticama, njišemo se na konjiću, igramo se kvačicama, nižemo, gradimo manjim kockicama, igramo se magnetnim slagalicama…)
  • centar građenja i konstruiranja (igramo se autićima i parkiramo ih u garažu, konstruiramo većim plastičnim, gumenim, drvenim i spužvastim kockama, ”popravljamo” kvarove alatima majstora…)

U svim centrima dječica podjednako rado borave, prema vlastitim željama i potrebama. Osim igre u sobi dnevnog boravka, kad god nam vremenske (ne)prilike dozvoljavaju, boravimo i na vanjskom prostoru – našoj terasi i dvorištu.

Iako smo maleni, mnogo toga možemo sami, a i dalje učimo: trudimo se obuti papučice, ostati čisti tijekom jela, vratiti igračke na njihovo mjesto, učimo puhati nosiće, čekati svoj red, podijeliti materijale za igru, poslušati tetine molbe, privikavamo se na činjenicu da ne možemo baš sve dobiti istog trenutka kad to poželimo, isprobavamo nove okuse hrane, okušavamo se u raznim izazovima na dvorištu, razgovaramo o doživljajima izvan vrtića, upoznajemo tete, barbu i djecu susjednih skupina, kao i članice stručnog tima, pomažemo jedni drugima, stječemo prve prijatelje te uživamo u igri s njima.

         Nakon mjeseca prilagodbe, čeka nas zabavna i zanimljiva godina, puna aktivnosti kojima će se tete truditi poticati naš cjelokupni rast i razvoj.

Do idućeg web susreta,

                                      Doris i Tonka ?