Dupini istražuju ljudsko tijelo

PROJEKT „MOJE TIJELO“ KAO PRIPREMA ZA ŠKOLU

KAKO JE SVE ZAPOČELO?

Sredinom rujna jedno je dijete donijelo dječju enciklopediju o ljudskom tijelu. Djeca su svakodnevno proučavala slike i postavljala pitanja na koja nismo uvijek imale odgovor. Interes djece je svakim danom rastao te smo odlučile okušati se u projektu Moje tijelo. S obzirom da su djeca u šestoj i sedmoj godini života, odlučili smo da projekt realiziramo u sklopu pripreme za školu.

AKTIVNOSTI

Svaku temu započinjali bi zanimljivostima i važnim informacijama iz raznih knjiga i enciklopedija o tijelu. Puno smo proučavali i razgledavali fotografije, izrađivali smo modele i plakate na pojedinu temu te imenovali dijelove tijela (vanjska anatomija), sustava (organi) i osjetila. Također, izvodili smo eksperimente i dolazili do zanimljivih zaključaka, razgovarali i raspravljali kao „ mali znanstvenici”.  U obiteljskom centru napravilismo  piramidu zdrave prehrane te naučili koji se vitamini nalaze u kojoj hrani i za što su nam važni. Likovno smo se izražavali raznim tehnikama. Rezali smo i lijepili dijelove organaizrađeneih od kolaž-papira, modelirali, oslikavali temperama, vodenim bojama, tušem. Poticali smo i razvijali govornu komunikaciju u svim smjerovima. Bogatili smo rječnik novim pojmovima (nazivi organa, osjetila…). Djeca su za domaće zadaće uz pomoć roditelja trebala izraditi plakat o temi koju su sami izabrali. Prezentacijom domaćih zadaća uvježbavali su samostalno prenošenje novih znanja, savladavanje straha i treme pred publikom, vježbali samopouzdanje i samopoštovanje, a izrada zadaće poticala je djecu na odgovornost i radnu naviku s kojom će se ubrzo imati prilike susretati u osnovnoj školi. Teme zadaća bile su raznovrsne: nokti, kosa, zubi, pupak, stopala, krvne grupe, pravilna prehrana, vježbanje, znojenje, vitamini, itd. Poticali smo slušnu pažnju i fonološko pamćenje raznim igrama i aktivnostima te smo čitali i listali slikovnice i enciklopedije. Razvijali smo interes i zanimanje za čitanje i pisanje brojki i slova raznim ponuđenim aktivnostima na temu „Moje tijelo“. Svakodnevnom tjelovježbom i tjelesnim aktivnostima u holu, razgibavali smo tijelo i kroz raznovrsne poligone razvijali grubu motoriku (hodanje i trčanje s preprekama, skakanje, preskakivanje, provlačenje, penjanje, kotrljanje, igre loptom, obručima i dr.) te smo svjesno povezivali vježbe s dijelovima tijela za koji su one važne.

TEMATSKE CIJELINE

Započeli smo s vanjskom anatomijom tijela nakon čega smo proučavali kostur čovjeka i saznali koja je najmanja, a koja največa kost u nozi. Naučili smo imenovati i pokazati gdje se nalazi koja kost u tijelu. Saznali smo i naučili zašto imamo mišiće i čemu nam služe; koji mišić je najsnažniji; koliko ih ukupno imamo; koliko mišića imamo na našem licu i sl. Učili smo o srcu i krvotoku i osluškivali otkucaje srca. Zašto su nam pluća važna i kako rade saznali smo uz interaktivnu slagalicu i video prikaz, a radne terapeutkinje Petra i Nikolina naučile su nas pravilno disati. Zašto nam služi probava i kako izgleda probavni sustav prikazali smo eksperimentima i zajedničkom izradom modela probavnog sustava. Pritom smo se podsjetili na zdravu i nezdravu hranu te sve važne vrijednosti zdrave hrane bez koje ne bi imali dobru probavu. Saznali smo kako nam mozak javlja da nam je mjehur pun. Kako rade i koju ulogu imaju naši bubrezi prikazali smo zajedničkim modelom. Naučili smo imenovati osjetila i njihove organe te proučavali anatomiju uha, oka, usta i jezika, nosa i kože na slikama i modelima koje smo zajedno izradili. Naučili smo da je mozak pokretač našeg tijela. Razgovarali smo o osjećajima i saznali kako ih prepoznati. Na kraju smo posjetili  doktoricu Senku  kako bi potražili još odgovora na pitanja o našem tijelu. Kod nje smo mjerili visinu, težinu tijela, tlak, pregledali vid, saznali kako pravilno prati zube četkicom i još mnogo toga.

DRUŽENJE S RODITELJIMA

Osmislili smo kratki video za roditelje kojim su djeca željela pokazati svoje znanje o tijelu te upoznati roditelje radom na projektu. Na kraju projekta organizirali smo izložbu radova i kviz znanja „Moje tijelo“, pred roditeljima i obitelji. Djeca podijeljena u tri ekipe odgovarala su na postavljena pitanja o tijelu. Nakon kviza druženje s roditeljima se nastavilo uz čašćenje i zabavu.

KOJE SMO ZADAĆE OSTVARILI?

Djeca su tijekom projekta  proširila spoznaje o vlastitom tijelu, razvila svijest o sebi, naučila su nazive dijelova tijela, organa i osjetila te njihove funkcije. Djeci je omogućeno da uče čineći, igrom i istraživanjem i stvaranjem te dolaze do novih spoznaja, imajući pritom na raspolaganju bogatu materijalnu sredinu. Tijekom projekta poticali smo razvoj dječje kreativnosti, razvoj pamćenja, pažnje, koncentracije, te razvoj govora i bogaćenje rječnika novim pojmovima. Djeca su također naučila uočavati i prihvaćati međusobne razlike te razlike između pravilne i nepravilne prehrane. Raznovrsnim aktivnostima poticali smo razvoj fine i grube motorike, spoznajni razvoj, socioemocionalni razvoj, izražavanje i stvaranje, jezično-govorni razvoj te predvještine čitanja i pisanja i predmatematičke vještine. Kod djece smo također poticali međusobnu suradnju; dogovaranje, dijeljenje, planiranje, odlučivanje, komunikaciju, poštivanje različitih mišljenja. Različitim aktivnostima djeca su upoznavala svoje emocije te ih naučila izražavati na prihvatljiv način. Razvijali smo samokontrolu kod djece prilikom čekanja na red i odgađanja zadovoljstva. Također smo poticali razvijanje higijenskih navika, razvoj samostalnosti, pozitivne slike o sebi i empatiju.

PORUKA DUPINA

Volite sebe i čuvajte svoje zdravlje!!!

Odgojiteljica Vlatka Joščić