Engleska

Welcome to England! Dorianov prst nas je napokon odveo na europski kontinent u Englesku. Dorian nam je pomoću plakata prezentirao osnovne informacije. Saznali smo da je Engleska sastavni dio Ujedinjenog Kraljevstva te da je smještena na otoku Velika Britanija. Imaju bijelu zastavu s crvenim križem, a službeni jezik je engleski. Svi su se predstavili na engleskom jeziku, tj. rekli: “My name is…” te su koristili i zvučno-slikovne rječnike na engleskom jeziku koje je donijela Kim. To im je bilo jako zabavno. Novac kojim plaćaju Englezi zove se britanska funta, a glavni grad je London. Saznali smo i koji su najpoznatiji engleski sportovi. Osim nogometa i tenisa upoznali su i one njima puno manje poznate kao što su polo, ragbi i kriket. Naučeno smo provjerili u kvizu znanja s ekipama naziva Čajanka 5 i Vatreni.

U Buckinghamskoj palači živi kraljica Elizabeta II. o kojoj nam je pričala Manuela te su djeca izradila krune i glumila kraljeve i kraljice. Jakov nam je pričao o engleskom doručku koji se sastoji od jaja, slanine, kobasice, gljiva, rajčice i kruha. Još nam je pričao i o tome zašto se čaj pije baš u 17:00h. Kraljica je bila jako gladna te je prije večere tražila čaj i kekse. Djeca su glumila kraljevsku čajanku, a vježbali su i finu motoriku rezanjem i slaganjem engleskog doručka.

Naravno, gledali smo i animirani film Kraljevski Corgi te napravili cijelu bojanku s njegovim likom. Kraljicu čuvaju vojni stražari koje su djeca napravila od špatula te namijenila ih za označivače knjige. Iste su poklonili očevima za njihov dan.

Luka je napravio plakat i ogromnu maketu Big Bena. Sat na Big Benu poslužio nam je za učenje rimskih brojeva te učenju na sat. I naučili su, a znanje utvrdili rješavanjem radnih listića. Također smo se zabavljali zbrajanjem i malo mučili oduzimanjem.

Londonom smo putovali pomoću Google Mapsa te vidjeli panoramski vrtuljak Londonsko oko, rijeku Temzu na kojoj se nalazi Tower Bridge poznati viseći i pokretni most i Natural History Museum koji smo i posjetili i vidjeli nevjerojatne izloške dinosaurusovih kostura. Zatim smo sjeli u crvene autobuse na kat i vozili se do misterioznog Stonehengea. Bili su zadivljeni viđenim te su projektirali naprave s kojima su ta kamenja došla na tu lokaciju. A u autobusima se nisu samo „vozili“ nego su ih djeca i izrađivala i to u dvije varijante. Trodimenzionalnog od kutijica te plošnog na kojem su nacrtali i zalijepili putnike u razgledavanju grada.

Iv nam je održano koncert kao pjevač Freddie Mercury s pjesmama Radio Ga Ga i We will, we will rock you. Izvedba je bila originalna kao i cjelokupni stajling.

Grgur se pretvorio u Harry Pottera i sve izčarobirao i nas podučio čemu služi čarobni napitak, kako je to voziti se čarobnim vlakom te čemu služi čarobni štapić kojeg su i sami izradili te čarobirali s istim.

Kako bi to bilo da nismo progovorili o poznatom Mr. Beanu kojeg je utjelovio Andro. To mu je izvrsno pošlo za rukom. Za scenski nastup i potpuni dojam koristio je i poznatog medvjedića i svjetiljku.

Skoro sam zaboravila spomenuti da smo izradili i jednu crvenu telefonsku govornicu iz koje telefoniraju i komuniciraju s cijelim svijetom. Napravili smo i telefone od plastičnih čaša i konopa koji su im poslužili za vježbe govora i slušanja, a i za razvoj kulture razgovora telefonom.

Na kraju, kao mali ispit znanja o Engleskoj, riješili su radne listiće, jer moraju se pripremati i za školu. Kroz ukrašavanje kraljičine krune učili su geometrijske likove i boje, engleska zastava poslužila je za razvoj vizualne percepcije i grafomotorike. Spajanjem početnog glasa predmeta sa zadanim slovom vježbali su područje početnog čitanja i pisanja, a predmatematičke vještine učili su spajanjem količine i broja.

Napuštamo kišovitu Englesku i čarobni prst Tina V. N. vodi nas na otoke prekrasne Oceanije u Tihom oceanu.

     Pozdrav od Tigrića!