Izlet u Rijeku

Unutar plana odgojno obrazovnog rada planirana je organizacija jednodnevnog izleta za djecu. Naša skupina Zvjezdice zajedno s ostalim skupinama (Pčelice, I Calimeri i Zvončići) autobusom kreću za Rijeku. Cilj i plan je pogledati predstavu Ježeva kućica u Gradskom kazalištu lutaka, a nakon toga posjetiti Dječju kuću i sudjelovati u edukacijskim radionicama. Sve je išlo prema planu. Sve što nam se događalo kod djece je izazivalo uzbuđenje i radost, čak je to sve počelo i prije samog putovanja jer smo se za njega aktivno pripremali čitajući slikovnicu Ježeva kućica, razgovarajući, glumeći… sve do osmišljavanja samog autobusa koji nas je trebao voziti na izlet.

Prvo smo posjetili kazalište. Čekanje početka predstave je prošlo u igri u haustoru ispred kazališta. Predstava ih je oduševila, glumci, lutke, scena, ambijent. Predstava je bila u formatu mjuzikla u kojem su lutke privremeno glumcima ustupile svoju scenu tako da su po prvi put gledali i mjuzikl. Po završetku predstave napravili smo zajedničku fotografiju s glumcima, a tko zna možda su to bili i pravi jež, lisica, vuk i ostala družba. A tko će ga znati?!

Došavši u Dječju kuću dočekala nas je ljubazna animatorica Iva, koja nas je provela kroz ovaj kulturni centar. Saznali smo da se nalazimo u čarobnoj kutiji inspiriranoj „Alisom u zemlji čudesa“ i uistinu je bilo čudesno. Boravkom u Dječjoj kući, koja obiluje raznovrsnim aktivnostima, kvalitetnim i modernim, šarenim i veselim uređenjem djeca su bila preplavljena poticajima, podražajima, kontaktima, ali i mogućnošću slobodnog izražavanja, eksperimentiranja te igre s različitim materijalima. Razgledavanje ogromne knjižnice, igranje kviza, radionice i interaktivna priča s tetom pričalicom samo su dio bogate ponude Dječje kuće.

 Došlo je vrijeme za ručak i povratak u naše Nerezine. Zaključile smo da novo iskustvo koje su djeca doživjela izvan vrtićkog prostora dodatno doprinosi svim elementima u razvoju djeteta. Pri tome je najvažnija igra koja započinje početkom putovanja o kojoj smo nešto već i napisali, a nastavlja se još dugo u prostorima vrtića, potiče djecu na daljnje istraživanje i potrebu za izmjenom informacija s djecom i odraslima. Ujedno to su i uspomene koje će ponijeti sa sobom jednog dana kad izađu iz vrtića.