Izlet u Veli Lošinj

Dana 3.5. 2023. godine skupina Loptice otišla je na svoj prvi i dugo iščekivani izlet u Veli Lošinj. Ovo je bio naš prvi vrtićki izlet, a na njega smo otišli jer smo sada dovoljno veliki za to. Veli Lošinj nije baš tako daleko, ali nama je ovaj izlet bio važan korak za koji smo bili spremni.

Naš izlet sastojao se od mnogih posjeta različitim sadržajima. Posjetili smo Institut Plavi svijet, Lošinjski muzej Kulu, prijatelje iz područnog objekta Žižula, a nakon ručka smo se zasladili sladoledom i uživali na pikniku u parku Lječilišta u Velom Lošinju.

Kada smo došli u Veli Lošinj prva postaja nam je bio institut Plavi svijet. Tamo su nas zaista jako lijepo ugostili. Imali smo mogućnost pogledati kratak film o dupinima, vrstama dupina, kornjačama, ribama i  Jadranskom moru te kako Institut Plavi svijet brine o našem moru. Voditeljica radionice poučila nas je o vrstama riba, sisavaca, školjkaša i drugim živim bićima koji žive u našem moru. Pokazala nam je veliku morsku kornjaču, kosture kita i morskoga psa. Najviše nam se svidjelo kada nam je pokazala plišance u obliku riba, čija smo imena i mi znali.

Nakon radionice u Institutu Plavi svijet pojeli smo voće na rivi i uputili se prema Kuli. Muzej Kula očarala nas je svojom veličinom, lijepom unutrašnjošću i bogatom te zanimljivom povijesnom pričom. Penjali smo se njenim katovima i otkrivali mnoge stvari. Jako nam se dojmila maketa velikog jedrenjaka, primijetili smo mnogo starog i očuvanog oruđa te mnogobrojne slike starih mornara i kapetana koji su nekada davno plovili našim morem. No, moramo priznati, kako je najbolji dio posjeta Kuli bio izlazak na njeno krunište. Odozgo smo vidjeli rivu na kojoj smo maloprije jeli voće i nismo mogli vjerovati da stojimo iznad krovova kuća.

Završili smo posjet muzeju Kula i krenuli prema vrtiću kako bi upoznali prijatelje iz Velog Lošinja i kako bi se s njima poigrali. Prijatelji iz skupine Pčelice su nas lijepo ugostili. Tamo smo pojeli ukusan ručak i nakon igre krenuli dalje u šetnju mjestom. Zasladili smo se zasluženim sladoledom te nastavili šetnju do lječilišta. Kratkim piknikom u parku i igralištu lječilišta Veloga Lošinja priveli smo izlet kraju. Krenuli smo prema autobusnoj stanici, dočekali autobus i vratili se svojim roditeljima.