Kako Zvjezdice čuvaju planet Zemlju?

Dolaskom proljeća obilježava se i veliki dan za našu planetu Zemlju, a to je dan posvećen njoj te ga obilježavamo svake godine 22. travnja. Naš planet Zemlja naš je jedini dom. Kako bi potakli djecu i odrasle na ekološku osviještenost zapitali smo se: “Kako sačuvati naš planet Zemlju?”. Na to pitanje Zvjezdice su se brzo snašle i krenule s raznim idejama, neke od dječjih prijedloga bili su: “Da ne bacamo smeće na pod.”; “Da razvrstavamo smeće.”; “Da čuvamo vodu kad peremo ruke.”

Nakon razgovora uputili smo se čitati slikovnicu Pronađimo blago u otpadu, a odgajateljica je imala veliku pomoć predškolaca koji su pomogli u čitanju i raspoznavanju slova te usputno poticali znanje o  jezično-govornoj analizi i sintezi koja će im biti od velike važnosti kada krenu u osnovnu školu. Tijekom aktivnosti djeca su imala priliku raditi na međusobnom pomaganju, uvažavanju i poštivanju svih sudionika, kao i na prepoznavanju i izražavanju emocija prepričavanjem vlastitih doživljaja te uspostavljanju socijalnih interakcija s drugom djecom i odraslima.

Pažnju smo posvetili i likovnim aktivnostima u kojima su djeca imala priliku imenovati pojmove vezane uz recikliranje i očuvanje prirode te uočavanje njihovih veza i odnosa koje smo prethodno upoznali razgovorom i sadržajem slikovnice. Djeca su također imala mogućnost sudjelovanja u stjecanju iskustva razvrstavanjem otpada. Od prethodno sakupljenog otpada htjeli smo načiniti nešto novo te smo time otpadu dati novu ulogu. Kartonske kutije pretvorili smo u kante za reciklažu koristeći tehniku tempere te crtanjem otpada kako bi nam bilo lakše vizualno povezivati njihove međusobne veze. Zajednički smo i oslikali plakat planete Zemlje kojim smo ukrasili naše prostorije hodnika te time vježbali preciznost i pravilan hvat te kroz slobodu izražavanja poticali kreativnost i maštu.

Najveću sreću na dječja lica donijela je aktivnost sijanja graha u kojoj su naše Zvjezdice imale priliku samostalno posijati grah kojeg će, kada nikne, presaditi u naš vrtićki vrt koji smo prekopali i uredili kako bi bio spreman za sadnice graha. Djeca su time imala priliku manipulirati prirodno neoblikovanim predmetima te im je dodijeljena odgovorna uloga svakodnevnog zalijevanja i praćenja napretka posijanog graha. Za vrijeme sadnje razgovorom, smo dolazili do zajedničkih zaključaka o tome što je potrebno grahu da naraste i koje blagodati nam priroda donosi. Mjesec smo proveli u veselju i duhu ekologije te smo naučili mnogo lijepih navika koje ćemo primjenjivati i u vlastitim domovima.

Vesele pozdrave šalju vam Zvjezdice!