Kraj pedagoške godine u Sunašcima

Lipanj nam je, uz lijepo i toplo vrijeme, donio i kraj još jedne pedagoške godine. Djeca su jako uzbuđena jer su na jesen predškolci i bit će najstariji u vrtiću. A to znači i da više nema popodnevnog spavanja već dugo iščekivana popodnevna igraona.

Odgojiteljica pripravnica, imala je u našoj skupini aktivnost pod nazivom „Što sadrži piramida zdrave prehrane?“. Cilj joj je bio osvijestiti kod djece koje su namirnice najvažnije u njihovoj prehrani. Djeca su imala priliku kroz stolno-manipulativne, matematičke, istraživačke, imitativne igre te igre za razvoj početnog čitanja i pisanja naučiti nešto više o važnosti pravilne prehrane. Djevojčice je najviše privukla igra tržnice na kojoj su se mogli kupiti različiti prehrambeni proizvodi, odabrano je trebalo platiti i pripremiti zatim kvalitetan obrok. Iako imitativna, ova igra je važna i za međusobnu suradnju, dogovaranje, podjelu uloga, učenje kroz igru, što i nije uvijek najjednostavniji zadatak. Dječaci su postali mali majstori – njihov zadatak je bio pomoću daščica, čekića i čavlića izraditi kašete za proizvode koji se prodaju na tržnici. Igra na ovu temu potrajala je puna dva tjedna.

Za kraj pedagoške godine, ostavili smo odlazak u grad na vožnju podmornicom. Djeca su tjednima s nestrpljenjem iščekivala kada će stići sirena jer je to značilo da je taj događaj napokon tu. Uzbuđenje je bilo nemjerljivo, podmornicom smo se vozili punih 45 minuta i pritom vidjeli ribe, olupine starih potonulih brodova, čak i nešto otpada i na kraju SIRENU. Djeca su bila puna pitanja: Kako sireni nije hladno u moru?, Kako tako dugo može izdržati pod vodom?, Kako puše zrak kroz nos? U svakom slučaju neprocjenjivo iskustvo u dječjim očima.

Svima Vam želimo dugo i toplo ljeto, uz puno odmora…pusa, Sunašca