Kvalitetno provođenje slobodnog vremena djece i roditelja

Živimo u vremenu u kojem se sve aktivnosti mjere i jedino su mjerljive vremenom. Jedna od najčešćih izjava modernog čovjeka je: „Nemam vremena, žuri mi se… nije vrijeme za…“ 

U cijeloj toj zbrci od vremena i obveza koje su uvjetovane vremenom i obvezama koje je nametnulo vrijeme, jer smo mi to htjeli, ostaje malo vremena za vrijeme u kojem ćete moći uživati.

Obitelji se sve više udaljuju jedni od drugih, sve manje razgovaraju i manje vremena provode u zajedničkim susretima i druženju. Naši stariji bi rekli, neka čudna vremena. Sigurno imaju pravo, ako zbog ničega, onda zbog istine koja je vezana uz činjenicu da se sve više udaljavamo i sve manje komuniciramo. Suvremen način života nedopušta nam cjelodnevnu brigu o djetetu, oba roditelja najčešće su prisiljeni raditi puno radno vrijeme kako bi svojoj obitelji mogli osigurati kvalitetan životni standard. Zbog toga je vrijeme nešto najvrijednije što posjedujemo i možemo pokloniti svojem mališanu. Svatko od nas može učiniti određene promjene u svom životu i učiniti znakovite promjene u kojem će vrijeme dobiti neku novu dimenziju, ako ništa, onda onu u kojoj će dio vremena postati poklon kojeg ćete nesebično darivati onima koje volite. Vrijeme za obitelj važno je za razvijanje kvalitetnih odnosa između članova obitelji, radi izgradnje zajedništva, bliskosti i povezanosti što sve doprinosi zdravom razvoju djeteta.

U ranom djetinjstvu veliki dio vremena majka provodi u igri i druženju sa svojom bebom. Nakon prve godine dijete provodi manje vremena uz roditelje, zbog vremenske ograničenosti uslijed obavljanja posla, koje uvjetuje izbivanje roditelja iz kuće. Ti prvi rastanci vrlo su teški i bolni, ne samo za bebu, već i za majku koja teško prihvaća spoznaju da će imati manje vremena za aktivnosti koje su se provodile u okružju mališana. U svemu opet znakovitu ulogu ima vrijeme koje ipak obnavlja narušeni balans. I svaki trenutak kojeg dijete provede s roditeljima dobiva na novoj dimenziji. Često se događa da petogodišnjak, kad mu kažete da pospremi stvari za sobom na vaš nalog, odreagira izjavom: „Ne mogu sada, nemam vremena!“. Sigurno je to samo jedna od fraza koje je s vremena na vrijeme slušao i pokušavao povezati s realnim situacijama kao što je: „Vrijeme za crtani, vrijeme za odlazak u krevet, vrijeme za šetnju, vrijeme za ručak…“ A gdje je vrijeme za razgovor?

Upravo zbog svega navedenog dijete ima potrebu za razgovorom koji se najčešće provodi kroz neku aktivnost i često je aktivnost podloga za poticanje razgovora između djeteta i odraslih. Ono što svakako djeca vole je razgovor u kojem se daje pozornost onome što nam priopćavaju. Tijekom razgovora dobro je tražiti mišljenje od djeteta, to će sigurno dati na određenoj vrijednosti.

Dok razgovarate s djetetom nastojte usmjeriti svu pažnju na dijete, a ako niste u mogućnosti sjediti i razgovarati, što se u praksi najčešće susreće, nastojte svakako usmjeriti s vremena na vrijeme pozornost na dijete, neka vam se pogledi sretnu dok vam nešto objašnjava ili vam o nečem pripovijeda. Ono što roditelji trebaju imati na umu je spoznaja da je obitelj najvrijednija i zato za obitelj treba pronaći vrijeme za zajedničke razgovore i druženje. Nastojte tijekom vremena koje provodite s djecom obavljati što manje drugih usputnih aktivnosti koje vas mogu dekoncentrirati i stvoriti dodatnu nervozu. Ako ste opterećeni na radnom mjestu i nervozni zbog nagomilana posla požalite se djetetu, recite mu da ste u zaostatku s poslom i zamolite ga da vam pomogne na način da vam dopusti da dio vremena provedete u radu. Ako ste ipak uspjeli otići na godišnji odmor, to je pravo vrijeme da se posvetite vašem mališanu i obitelji. Evo nekoliko preporuka:

  1. Provođenje vremena ne znači da morate učiniti nešto posebno. Bitno je pružiti djetetu svoj interes i pažnju. Ako ste opterećeni kućanskim poslovima, pitajte svoju djecu da vam pomognu. Zajedničko sudjelovanje u takvim aktivnostima poziva na razgovor i povezivanje.
  2. Okupite se uz obrok! Tako ćete moći redovito izmjenjivati novosti, to je vrijeme kada roditelji mogu slušati svoju djecu, dati im savjet i podršku.
  3. Potaknite zajedničke tjelesne aktivnosti. One su vrlo važne za razvoj djeteta, jer osim što jačaju samo tijelo, one pomažu u povećanju motivacije i upornosti.
  4. Izradite zajednički planer aktivnosti za svaki tjedan, neka unutar planera bude rubrika koju ćete nazvati VRIJEME ZA RAZGOVOR!
  5. Dogovorite svoj obiteljski hobi. Aktivnosti kao što su kuhanje, izrada predmeta, pecanje ili biciklizam su odličan način za kvalitetno provođenje vremena s djecom. 
  6. Izdvojite vrijeme za zajedničku igru i druženje – posvetite svome djetetu potpunu pažnju! Tako će dijete osjetiti da vam je važno i da ste to vrijeme odvojili samo za njega.
  7. Ugasite televiziju! Zamijenite je društvenim igrama. 
  8. Čitajte svojem djetetu (od najranije dobi), pričajte o pročitanom, prepričavajte priče! Čitanjem potičete spoznaju, razvoj govora, razvoj zapažanja, pamćenja, zaključivanje, ljubav prema čitanju, i konačno postižete prisnost između vas i vašeg djeteta. 
  9. Iskoristite svaki trenutak za igru. Kada vodite dijete u vrtić ili tokom vožnje u automobilu možete igrati neku od igara riječima. Vrijeme za obitelj u kojem postoji vrijeme za razgovor s djecom nije ništa manje važno od vremena koje je vezano za neki projekt ili posao koji donosi dobar honorar.

Vrijeme koje ćete provesti zajedno, u kojem ništa neće biti važno osim vas samih, vrijeme u kojem neće zvoniti telefon, u kojem nećete razmišljati o svim ostalim poslovima koje morate okončati do kraja dana, bit će istinski poklon koji ćete podariti svojim malenima.