Male ruke za velike projekte

Kaže se da sve što djeca nauče u najranijem djetinjstvu ostaje za kasnije godine života, zato je važno kod djece razvijati ljubav prema prirodi i svijetu koji nas okružuje. Od malih nogu učimo kako vodu treba čuvati i štedjeti, kako treba brinuti o biljkama i životinjama, razvrstavati otpad i pokušati ga koristiti ponovno. Djeca skupine Lavandice pravi su mali ekolozi i mogu se pohvaliti s dva uspješna projekta. U studenom je tiskana naša „Miomirisna kuharica skupine Lavandice“. Kuharica je nastala u sklopu projekta Moj Lošinj koji se provodio u našem vrtiću. Projektom smo proširili znanja o otoku Lošinju, njegovoj kulturno-povijesnoj baštini, tradicionalnim zanimanjima i djelatnostima, flori i fauni te prostornim i klimatskim obilježjima.

Pitali smo se kako oživjeti i doživjeti boje našega prekrasnog otočnog kraja… Kuhanjem! Polazište naše kuharske avanture bio je Miomirisni kalendar otoka Lošinja koji prikazuje raznovrsne biljke i plodove koji rastu u našem kraju. U  kuharicu smo uvrstili i badem i rogač koji krase naš otok, a nisu našli svoje mjesto u Miomirisnom kalendaru. I avantura je započela…

Biljke smo pronašli u prirodi, sakupili ih, nešto novo o njima naučili, crtali ih i slikali, sušili ih za mirisne vrećice, izradili smo stalak s platnenim vrećicama koje su djeca oslikala i punila osušenim začinskim biljem te smo izrađivali igre. Recepte smo potražili u knjigama, na internetu, pitali smo none i bake, a neke smo i sami osmislili.

Kada smo započeli projekt većina je djece „već imala pune tri godine“. Bilo je prekrasno gledati dječje ručice kako mijese, prosijavaju, režu, slažu na plehove, a ponos je pri kušanju jela, u njihovim očima bio neizmjeran.

Kuharica nam je bila nadahnuće i za novi projekt. Pitali smo se ne bi li bilo praktično kada već volimo kuhati imati i vlastito povrće. I tako smo krenuli u novu avanturu, avanturu stvaranja vlastitog povrtnjaka. U povrtnjaku nam se sezonski izmjenjuje povrće. U zimskom periodu imali smo salatu, blitvu, kelj i luk koje su sada zamijenili krastavci, rajčice, patlidžani i paprike. Djeca redovito zalijevaju, čupaju korov i pljeve kamenčiće. U travnju smo se prvi puta zasladili plodovima iz našeg vrta, naime skuhali smo povrtnu krem juhu.

Sudjelovanjem u akciji „Posadi drvo, ne budi panj“ dobili smo sadnice badema i trešnje te smo u donjem djelu vrta oformili i voćnjak. U našem voćnjaku svoje mjesto su našli i limun i jagode.

A da ne bi sve ostalo samo na riječima, šaljemo vam nekoliko recepata iz naše kuharice, uz poruku: “Nikada niste premaleni niti preveliki za staranje divnih stari.”

Skupina Lavandice zahvaljuje svima koji su im pomogli u ovoj avanturi. Roditeljima koji su s djecom skupljali i donosili plodove i biljke, teti Meri koja je uvijek bila uz nas, teti Kati i kuharicama, ravnateljici Meliti te svim kolegicama i kolegama koji su degustirali raznovrsna jela. 

 

Yvonne Vidulić, odgojiteljica