Mali i veliki svemir

Šetnja je dio našeg odgojno-obrazovnog rada. Sunčan dan, bogatstvo cvijeća i raznih trava, mirisa i boja izmamio nas je u šetnju. Uživali smo u okolišu blizu vrtića i vidjeli puno cvijeća raznih boja i zanimljivih oblika. Naučili smo poneko ime cvijeća, a neka imena izmislili sami.

Zeca nismo našli, sakrio se ili pritajio, ali zato smo se u vrtić vratili s kiticama cvijeća koje smo odnijeli kući.

Naš mali svemir je naše okruženje i sva draga lica u njemu. Jedno lice je lice naše mame, a njezin dan smo obilježili 9.5. i čestitali poklonom u obliku srca.

Sve nas zanima, pitamo, mislimo i dijelimo naša razmišljanja o svemiru:

MATTEO: “Bila je kiša meteora, da.”

RINO: “Stvara se od meteora. To su velike kapljice i tvrde su.”

MATTEO: “Meteori su na Mjesecu, kiša meteora. Oni padaju na Zemlju.”

ODGOJITELJICA: “Gdje si to vidio?”

MATTEO: “To sam sanjao. Izgledali su kao zvjezdice.”

Taj mali razgovor bio je poticaj za daljnji razgovor i nove informacije.

Osmislili smo centar svemira Putujemo u svemir u kojem ćemo istraživati svemir na svoj način.

ODGOJITELJICA: “Što je svemir, gdje je ?”

NIKA: “Gdje mi živimo, gdje je Mjesec. Može se letjeti u svemir, samo astronauti u svojim odijelima. Imaju prsluke, imaju kacige. Tamo gdje je mrak.”

GABRIEL: “Visoko gore. Izemaljci žive na Mjesecu, mali zeleni.”

NIKA: “Vanzemaljci žive na Mjesecu, oni su zelene boje, nemaju odijela niti kacige. Imaju puno oka, dobri su. Imaju antenice na glavi.”

UNA: “Moramo obući kostime od vanzemaljaca da bidnemo kao oni, da bi oni došli kod nas i da pričaju.”

NEJLA: “Moramo imati raketu, odijela za letjeti, da možemo na druge planete.”

Sve se više razvija i obogaćuje priča. Kao poticaj za naše male razgovore bila nam je slikovnica Istraži svemir u kojoj se na primjeren način objašnjavaju pojmovi vezani za svemir. Fotografija Sunca u časopisu privukla je veliku pozornost jer se lijepo vidjelo kako Sunce izgleda izbliza. Našim napravljenim teleskopom tražili smo planete i zanimljivosti na velikoj fotografiji svemira. Od mnogo novih informacija vrtjelo nam se po glavi i puno pitanja. A onda su nam planeti na napuhavanje otkrili veličinu planeta, njihovo mjesto u Sunčevom sustavu, izgled, oblik i boju. Mogli smo ih uspoređivati, opipati i imenovati. Svaki dan smo otkrili novi planet i njegovo mjesto u Sunčevom sustavu. Obojali smo raketu i u nju stavili koga mi želimo da leti s nama.

Velika kartonska raketa omogućila nam je odbrojavanje, lansiranje i let gdje god zamislimo. Opisivali smo mjesto u kojem smo bili i što smo doživjeli.

Igra putovanja još traje…

Planete još otkrivamo.