Maškare, ča mogu maškare

Tijekom mjeseca veljače naše su Zvjezdice svaki petak redovito imale maškaranu zabavu. Zvjezdice su petkom donosile željene kostime u koje bi se tijekom dana presvukle, a neki bi već  u vrtić došli maskirani. U ovom mjesecu bila je posebno izražena dječja mašta kojom su smišljali svoje maske te svojim ponašanjem imitirali odabranu ličnost. Mogli smo biti što smo god poželjeli, a time i unijeli dodatan humor u skupinu i nasmijali jedni druge. Tako nam nije nedostajalo superheroja, ledenih kraljica, dobrih vila, ninđa kornjača, mračnih vitezica, tigrića, lavova, kapetana kuke, kauboja, malenih maca, psića, morskih sirena, batmana, princeza, Indijanaca…

Na jedan nam je petak naš Noa slavio svoj 7. rođendan koji smo proslavili u maškaranom duhu. Puno smo se veselili, a i pjevali i plesali.

Igrali smo i ples sa stolicama u kojem su djeca kroz zabavu pažljivo slušala glazbu te što bržom reakcijom nastojala sjesti na svoju stolicu, a time i ostati u igri što duže. U ovoj igri nam se posebno istaknula Mia M. koja ima samo 4 godine, a uspjela je ostati zadnja u igri.

Ples s balonima igrali smo zadnji maškarani petak u kojem su djeca uvidjela važnost međusobne suradnje i usklađenosti, ali i spontano vježbala koordinaciju, ravnotežu i preciznost.

Karneval smo obilježili i likovnim aktivnostima izradom ukrasa te prenošenjem mašte na papir raznim tehnikama. Vježbajući preciznost i finu motoriku izrezivali smo papire u boji u obliku spirale, a time i šarenilom ispunili prostor skupine. Također, tehnikom tempera ukrašavali smo različite modele maski na papiru, a flomasterima ili drvenim bojicama ukrašavali smo klauna učeći pritom brojeve od 1 do 10.

Na zadnji dan karnevala, tzv. pusni utorak, osmislili smo masku koja je povezana s nazivom naše skupine te smo ju sami izradili, a bili smo upravo Zvjezdice. Kako se tradicionalno već godinama vrtićka skupina Zvjezdice na pusni utorak prošeta Nerezinama, tako smo i mi odlučili pokazati svoju masku. Na samom trgu Nerezina dočekali su nas roditelji kojima smo ponosno otpjevali pjesmicu “Maškare” i “Karneval”. Caffe bar Mornar nas je, po ustaljenom običaju, počastio finim krafnama i sokićem  na čemu smo im iznimno zahvalni. Pjesmom i plesom zaključili smo ovogodišnji karneval koji je bio prepun zabave i s veseljem iščekujemo idući.