Maškare u skupini Žabice

I ove godine u našu skupinu došlo je šarenilo i razigranost maškara. Svakakve maske su plesale i pjevale u našoj skupini: superheroji, likovi iz crtića, radnici raznih zanimanja, životinje, likovi iz mašte…

U vrtiću vrijeme maškara ne obilježava se kako bi se djeca samo veselila i zabavila, već maškare imaju velik odgojno-obrazovni potencijal, posebno za socio-emocionalni razvoj. Djeca se kostimiraju u čarobne likove koji predstavljaju njihove želje, možda i strahove, a pomoću kojih iskazuju moć, snagu, jakost, nedodirljivost, ljepotu, mističnost i bezbrižnost. Sloboda koju imaju da taj dan postanu tko god požele omogućuje im da svoje emocije iskažu na drugačije načine: da se osjećaju najmoćnijima na svijetu, da imaju kontrolu nad svojim strahovima, da pobijede neugodne osjećaje. Djeca se skrivaju pod maskom iza lika u kojeg su se prerušili te preuzimaju neke njegove karakteristike. Iako ga maska skriva, ujedno može i otkriti kakvu sliku dijete ima o sebi te njegova razmišljanja i shvaćanja svijeta koji ga okružuje. Simbolika prerušavanja izvrsna je prilika da se razgovara i uči o emocijama kroz razne aktivnosti u skupini koje razvijaju vještine prepoznavanja, imenovanja i samoregulacije emocija.

Iako se djeca vole prerušavati i biti netko drugi potrebno je kontinuirano raditi na razvoju pozitivne slike o sebi kako bi se dijete osjećalo dobro, sigurno i zadovoljno u vlastitoj koži. Naša djeca su u ovo vrijeme maškara posebno radila na prijateljstvu, empatiji prema drugima, uveseljavanju svojih prijatelja i druženju. Također, djeca su zajedno sa svojim odgojiteljicama izrađivala šarene ukrase za uređenje sobe dnevnog boravka. Tako su izrađene šarene trake od krep papira i šareni papirnati lanci. Uživali smo i bili kreativni u likovnim aktivnostima oslikavajući svoje maske. U protekla dva petka djeca su se maskirala, defilirala i predstavljala svoje kostime, sudjelovala u zabavnim igrama uz glazbu i ples, a u posjetu su nam stigli i prijatelji iz skupine I Calimeri. Kako su izgledale naše vesele maske pogledajte u galeriji.