Matematika u Pčelicama

Ovog mjeseca naše su Pčelice bile pravi mali matematičari. Vrijeme provedeno u vrtiću provelo se u radosti, učenju i veselju, ali i upoznavanju matematike. Matematika ima veliki značaj u životu čovjeka od najranije dobi, dok su matematičke kompetencije danas jedne od temeljnih cjeloživotnih kompetencija.  Dijete je najproduktivnije i najzadovoljnije kada ima mogućnost svim svojim osjetilima upijati svijet koji ga okružuje, kada može učiti kroz poticanje i kroz razne podražaje steći nova iskustva iz različitih područja.  Matematička se kompetencija razvija poticanjem djeteta na razvijanje i primjenu matematičkog mišljenja pri rješavanju različitih problema u svakodnevnim aktivnostima i situacijama. Razvoj matematičkih pojmova je važno sredstvo razumijevanja svijeta i okoline. Djeca kroz matematiku ulaze u novi svijet, a pomoću matematičkih vještina ono razvija logičko mišljenje, bogati vokabular te ostvaruje bolju komunikaciju s okolinom.

Ovog mjeseca u skupini Pčelice približili smo se matematici te tim povodom oformili smo matematički centar koji u sebi sadrži različite poticaje prema znanjima i mogućnostima djece. Neke Pčelice su se upoznavale s brojevima, a neke nadograđivale svoje znanje. Centar je oformljen s ciljem boljeg razumijevanja matematičkog svijeta te su poticaji izrađeni kako bi poticali povezivanje i pridruživanje brojeva te ujedno i raspoznavanje i pisanje brojeva ovisno o dobi djeteta. Poticajne igre kod Pčelica bile su: ploče na princip povezivanja plastičnim gumicama, matematičke kartice – povezivanje količina, vaga na temelju koje smo uočavali odnose više-manje i jednako, razne igre koje uključuju brojeve – Uno, Čovječe ne ljuti se..

Dijete može usvajati predmatematičke vještine u svakodnevnim aktivnostima kao što su šetnja, put do vrtića, penjanje po stepenicama, na igralištu te interakciji s prijateljima i obitelji. Važno je od ranog djetinjstva poticati razvijanje pozitivnih stavova prema brojkama i matematičkim konceptima zanimljivim igrama i aktivnostima koji su primjereni dobi djeteta.

Vesele pozdrave šalju vam Pčelice i odgajateljice Kristina & Andrea!