Medo i klavir, Zmaj Škakljaj, Matovilka, Crvenkapica…

Djeca vole slikovnice. Vrlo je važno što prije započeti s čitanjem slikovnica djeci. To je put ka stvaranju osobe koja će voljeti čitati. Jedno je kad djeci pričamo priču, a nešto posve drugo kad oni sami trebaju pratiti ilustracije i slušati tekst uz priču. Otvaranjem korica u slikovnici nastojimo djecu uvesti u novi i nepoznati svijet čarolije.

Djeca kojoj se čita od najranije dobi brže uče, komunikativnija su, pokazuju veći interes za okolinu. Razvija se govor, pažnja, pamćenje, kreativno mišljenje, mašta.

U skupini Leptirići mirni kutić je omiljeno mjesto u kojem se Leptirići odmaraju i “čitaju”. Već u jasličkoj skupini smo uočili dječju zainteresiranost za prelistavanjem slikovnica i slušanjem priča. Jako smo se razveselili novoj sobi u kojoj smo dobili pravu policu za izlaganje slikovnica. Djeca svakodnevno samostalno uređuju policu i odabiru omiljene slikovnice. Pravilo je da se slikovnice pažljivo prelistavaju i vraćaju na policu.

Ova aktivnost se zahuktala kad je Matteova mama Armida (koja je po struci diplomirani knjižničar) donijela Leptirićima člansku iskaznicu za gradsku knjižnicu i dvije posuđene slikovnice. Zapamtili smo da je priča “Medo i klavir” bila jako interesantna pa smo je pročitali nekoliko puta. Ubrzo se rodila ideja da će svako dijete iz naše skupine dobiti prigodu sa svojim roditeljima otići u gradsku knjižnicu, vratiti pročitane slikovnice i posuditi nove po vlastitom izboru. Djeca su jako sretna i ponosna kad mogu samostalno odabrati slikovnice i donijeti ih u vrtić prijateljima.

Ovakvim načinom odabira slikovnica gdje se djeci nude različite vrste tekstova doznajemo što im se najviše sviđa. Naš cilj je pokazati djeci da čitanje može biti interesantno i zanimljivo kao i druge omiljene im aktivnosti (slaganje kocki, crtanje, gledanje animiranih filmova, igranje igrica…).

Leptirići i dalje vrijedno prelistavaju slikovnice, slušaju priče i prepričavaju svoje doživljaje. Vjerujemo da će u bliskoj budućnosti nastati neka nova, neobična i posve drugačija priča koju će nam ispričati i ilustrirati Leptirići. Do tada mi nastavljamo naš sretan i bezbrižan let.

…Kud vode te puti leptiru žuti kroz polja ta?