Motorički razvoj

U prvim godinama djetetova života odvija se intenzivni rast i razvoj djece. Od najranije dobi djeca razvijaju krupnu i finu motoriku. Djeca najbolje uče kroz igru i na taj način svladavaju prepreke i ovladavaju novim znanjima. Pod pojmom krupne motorike podrazumijevamo kretanje cijelog tijela i razvoj velikih skupina mišića (ruke, noge, trup, leđa). Krupna motorika se razvija pokretima cijelog tijela koji započinju puzanjem. Maloj djeci su potrebni koncentracija i vrijeme za svladavanje novih vještina, osobito vještina koje zahtijevaju ravnotežu.

Aktivnosti za poticanje razvoja krupne motorike su: trčanje, skakanje, bacanje i hvatanje, penjanje gore-dolje, iznad-ispod, guranje, provlačenje. Za djecu jasličke dobi potrebno je osigurati igru koja zadovoljava osnovne potrebe za kretanjem. Poželjno je poticati ih na skakanje i trčanje. Odlazak na igralište/park s penjalicama, ljuljačkama i drugim spravama od iznimne je važnosti za djecu. Putem igre djeca istražuju i razvijaju krupnu motoriku koja je temelj za razvoj fine motorike.

Fina motorika je pažljiva kontrola malih mišićnih skupina. Ona je zaslužna za izvođenje preciznih pokreta, a usko je vezana uz koordinaciju oko-ruka (sposobnost da ruka/prsti pravilno izvedu što smo okom vidjeli). Ona se razvija kroz svakodnevne aktivnosti kao što su hranjenje, oblačenje, svlačenje, obuvanje, izuvanje. To su aktivnosti koje smo svakodnevno poticali u našoj skupini pa se možemo pohvaliti da smo jako napredovali u odnosu na početak pedagoške godine. Sva se djeca u skupini sama izuvaju, velika većina se obuva sama, pogotovo kad se spremamo za izlazak na dvorište. U pripremi za popodnevni odmor sami skidaju papuče, čarape i donji dio odjeće, a naše tri najstarije djevojčice same skidaju i oblače pidžame. Crtanjem i slikanjem razvijali smo šaku i prste, također i modeliranjem plastelina i slanog tijesta. Nizanje perlica je dobra vježba za naše prste, a to nam omogućuje pripremu za pravilno držanje olovke.

U svakodnevnoj igri i u obavljanju svakodnevnih aktivnosti važno je omogućiti da dijete što je više moguće samo izvršava zadatke. Poticanjem djeteta na obavljanje tih aktivnosti razvija se djetetova samostalnost, raste mu samopouzdanje, a putem se razvija i cjelokupna motorika. Vrlo je važno da igra koju ponudimo djeci kao i aktivnosti budu prilagođene dobi djeteta, njegovim sposobnostima te da dijete u njima uživa!

Odgajateljice Tatjana i Sandra