Otvorenje Muzeja Apoksiomena u Dječjem vrtiću Cvrčak

U ovoj pedagoškoj godini u našem se vrtiću provodi projekt Moj Lošinj. U sklopu projekta, a pod geslom „Kad se male i velike ruke slože, i u vrtiću Cvrčak mali muzej Apoksiomena nastati može”, dana 16.4.2019. u Vrtiću je otvoren Apoksiomenov muzej. Ideja za otvorenjem rodila se u skupini Kikići na inicijativu djece, a pod dirigentskom palicom odgojiteljica Jadranke Macole i Ružice Ćoso.

Sve je započelo posjetom izložbi Medicina u antičko doba u Palači Fritzi, koja je kod djece pobudila veliki interes za ljudsko tijelo, njegov izgled, bolesti, lijekove. Proučavajući enciklopedije s tom tematikom, krenulo se u prikupljanje otočnog bilja, njegovim sušenjem i izradom herbarija te je polako nastala ljekarna s biljnim lijekovima. Uslijedio je i posjet Muzeju Apoksiomena gdje se rodila ideja da i Kikići izrade svoj Muzej. Kako njihovo geslo kaže, složili su svoje male ruke s velikim rukama svojih roditelja i odgojiteljica i vrlo brzo izradili maketu lošinjskog muzeja. Paralelno s izradom makete, djeca su crtala kip, modelirali ga, oblikovali od gline i iscrtavali novčiće iz toga doba, zapisivali izjave na temu kipa, a s tetom Petrom izradili su mirisnu sol, balzam za usne i ulje za tijelo. Sve izrađeno, s naglaskom na maketi Muzeja Apoksiomena, odgojiteljice su smjestile u dio prostora koji koriste predškolci.

Plavim tonovima prekriveni su svi prozori tako da se dobio dojam podmorja, a u tom prostoru pod posebnim svjetlom, dominirala je maketa Muzeja koja  je zahvaljujući roditeljima, djeci i odgojiteljima, izmamila osmijeh i iznenađenje na lice sviju koji su prisustvovali otvorenju. Nakon otvorenja, uslijedio je domjenak na kojem su bili posluženi keksići s mirisnim biljem, kruh s namazom od slanutka te sok od mirte koje su pripremili Kikići uz pomoć odgojiteljice Yvonne.

I za kraj, „Muzej” će biti otvoren sve do polovine svibnja te pozivamo roditelje i djecu ostalih skupina da ga posjete. I još jedna važna informacija – ULAZ JE BESPLATAN.