Partnerstvom do novih znanja

Početkom pedagoške godine 2019/2020.  ostvarili smo suradnju s Društvom naša djeca Sisak na projektu Interaktivna platforma i nove metode uz obučene pse za rad s vulnerabilnim skupinama korisnika. Sam je projekt  započeo još 2012. godine kada se krenulo s obukom pasa, a financijski su ga podržala četiri ministarstva. Cilj projekta jest pomoć prvenstveno djeci koja su zlostavljana  i zanemarivana te djeci s razvojnim teškoćama, kroničnim bolestima i posebnim potrebama. (O samom projektu, više možete pročitati na stranici http://dnd-sisak.hr/projekti/.)

Kao jedan od partnera na projektu, želja nam je bila realizirati nekoliko edukacija te dovesti terapeutske pse u naš vrtić kako bismo na licu mjesta, doživjeli sve benefite koje ovaj terapijski pristup pruža. Na žalost, pandemija Covidom19 i ovdje nam je promijenila planove te smo prvo predavanje imali tek nedavno. 

Dana 23. lipnja 2020. godine, u posjet su nam stigli gospođa Dora Petrac te gospodin Armin Hadžić, oboje  suradnici  DND Sisak koji svojim znanjem aktivno sudjeluju u provedbi Projekta. Gospodin Armin je psiholog s puno radnog iskustva, zaposlenik POU Hrvatski dom – Petrinja gdje vodi savjetovalište za djecu, mlade i obitelj. Na jedan interesantan način, predstavio nam se s temom Stres, sagorijevanje i zdravlje odgajatelja i stručnih suradnika u predškolskom odgoju pri čemu je “zagrebao” i u druge teme “Mentalno zdravlje i poremećaji u dječjoj dobi” te “Gubitak, trauma i tugovanje kod djece (i odraslih)”. Tijekom predavanja, došlo je do razmjene iskustava između predavača i slušatelja te možemo reći da je edukacija bila svima korisna. Na kraju se s nekoliko riječi predstavila i gospođa Dora, pravnica zaposlena kao koordinatorica u DND Sisak koja je i vodič u obuci pasa prema holističkom pristupu /AAI,AAT/. Izrazila je želju da nam drugom prilikom predstavi svoj rad sa psima kao i uređaj pod nazivom Play Attention putem kojeg se provodi i istoimena terapija, a koja „služi za povećanje koncentracije i fokusa djece, pomaže djeci s poremećajem u ponašanju, s ADHD-om, ali ne samo ADHD-om već i kod drugih poremećaja pažnje, kod nemogućnosti fokusiranja, kod problema sa učenjem, nasilnog ponašanja. Program vježba fokus djeteta da bude fokusiran.“ (Više o programu možete pročitati na http://portal53.hr/u-petrinjskom-savjetovalistu-predstavljen-program-play-attention/). 

Novi je susret dogovoren za kraj kolovoza 2020. čime bismo zaključili sudjelovanje u Projektu.

Ovom se prilikom zahvaljujemo Pučkom otvorenom učilištu Mali Lošinj koje nam je, zbog preporuka HZJZ, a za potrebe predavanja, ustupilo prostor kino dvorane. 

Ravnateljica, Melita Muškardin, mag.praesc.educ.