Poligon u kući/stanu – #ostanidoma

Dragi naši veliki i mali Cvrčci,

svi smo se našli u vrlo neobičnoj situaciji. Najvažnije je izdržati i ostati kući, paziti na svoje zdravlje kako bi se uskoro mogli družiti i igrati u našem vrtiću. Vrijeme provedeno u kući moramo iskoristiti, riješiti se dosade i pokušati iz ove situacije izvući samo najbolje. Slijede vam ideje kako u zatvorenom prostoru, uz stvari koje vas svakodnevno okružuju napraviti poligone i vježbati, kretati se i naravno zabaviti se zajedno sa svojim ukućanima.

Poligoni nam pomažu razvijati motoričke sposobnosti (snagu, brzinu, ravnotežu i koordinaciju), a utječu i na senzorički sustav. Pomažu nam regulirati se, pronaći način kako usmjeriti sva svoja osjetila i biti koncentriran na zadatke koji nam slijede. Poligoni se mogu  provesti na zabavan i dinamičan način čak i u malom prostoru. Malen, zatvoren prostor ne mora nas ograničavati, moramo mu se samo prilagoditi, dodati mu zanimljivu priču, odrediti uloge i zabavi nema kraja. Napravite poligon u stanu ili kući, natječite se, vježbajte, pustite mašti na volju i zabavite se.

 1. Stolice posložite i provlačite se ispod njih kao vojnik.
 2. Krep trakom ili papirom napravite linije, točke po kojima ćete hodati i/ili skakati.
 3. Iskoristite konop, hodajte po njemu (pazite na krokodile u rijeci).
 4. Rukama gurajte zid (dlanove držite u ravnini ramena).
 5. Jedna od točaka može biti mjesto gdje ćete postaviti papire u boji i pronaći odgovarajuće predmete u tim bojama i spariti ih (npr. kocke, jastuke, čarape).
 6. Imitirajte hod životinja (rak, medvjed, pauk, slon, zmija, zec, tigar, žaba…).
 7. Ukoliko imate kauč s jastucima, od njih napravite rampu za penjanje.
 8. Isti jastuci vam mogu poslužiti za “sendvič” (Stavite dijete između 2 jastuka i stisnite ga dajući mu duboki pritisak. Ova aktivnost djeluje umirujuće.)
 9. Sjedeći  na lopti, nogama prebacujte plišane igračke s lijeva na desno i obrnuto.
 10. Stariju navlaku za poplun napunite jastucima, starim poplunom ili sličnim spužvastim predmetima te napravite jastuk za skakanje. Napunjena navlaka može poslužiti i za puzanje preko nje. 
 11. U košari ili na deki dijete vucite kroz stan, a dijete treba usput skupiti različite predmete. Dijete može i sam gurati košaru te skupljati predmete koji mu se nađu na putu. Vježbajte brojiti koliko ste predmeta prikupili, opišite ih.

Ovo je samo mali primjer mogućnosti za izradu poligona. Uvijek možete kombinirati i proširivati naše prijedloge te stvarati novu maštovitu igru koja uključuje navedeno.

Nadamo se da ćete isprobati neku aktivnost i zabaviti se.

Radne terapeutkinje Petra Domac i Nikolina Janeković