Posjet brodogradilištu Mali Lošinj

Dogovorili smo posjet brodogradilištu jer tamo rade čak troje očeva iz naše skupine.

Laganom šetnjom kroz grad došli smo do brodogradilišta gdje nas je dočekao glavni direktor, tata Antony. Na samom početku dobili smo bočice vode jer smo ožednili (trebalo je doći do drugog kraja grada J ), a odgojiteljice kacige. Nakon što smo se okrijepili krenuli smo u razgledavanje. Prvo smo došli do velike dizalice koja se kreće po tračnicama i prenosi sav teret koji treba staviti na brod ili maknuti s njega. Kod dizalice nam se pridružio i tata Sanjin koji je ostatak razgledavanja bio s nama. Nakon što je dizalica pred nama prenijela teret s jedne strane na drugu, mahnuli smo barbi koji je njome upravljao i lagano krenuli dalje.

Uputili smo se u tokarsku radionicu gdje nam je barba koji tamo radi napravio zvrkove za igru. Nakon što smo svi probali zavrtiti zvrk, barba nam je poklonio četiri zvrka koje smo uzeli u vrtić za igru.

Sljedeće, svima i najzanimljivije bio je dok na kojem se nalazio veliki brod koji se trenutno popravljao. Pogađali smo koliko brod teži i na koji način se tako veliki brodovi vade na kopno i naučili da je dok zapravo plovni objekt. Kada brod uđe u dok, vrata se zatvore i crpke izbace vodu, pa brod sjedne na pripremljeno postolje i ostane na suhome. Na ovom jedinstvenom mjestu morali smo se i fotografirati nakon čega smo se uputili tati Toniju.

Tata Toni radi plastične barke u jednoj od hala brodogradilišta. Taman smo ga prekinuli dok je brusio dno predivne barke tirkizne boje. Proveo nas je da vidimo barku Lolitu koja je već spremna za prodaju i postavio nekoliko pitanja da provjeri naše znanje o barkama (sve smo znali).  Slikali smo se ispred Lolite i uručili tatama poklone koje smo im donijeli.

Zahvalili smo tatama na obilasku njihovih radnih mjesta i na svemu što smo naučili i vidjeli i uputili se na ručak sretni i puni dojmova.