Posjet stomatologu

Ove smo godine imali mnoštvo posjeta, išli smo na predstave u kino, u Muzej, u knjižnicu, Plavi svijet, slastičarnicu, itd, ali djeci se posebno svidio posjet stomatologu koji nas je potaknu da se malo posvetimo edukaciji o brizi naših, još uvijek, mliječnih zubića.

Kod nekih roditelja prevladava mit da mliječni zubi nisu od pretjerane važnosti, jer će ionako ispasti i zamijeniti će ih novi, trajni zubi. Takvo stajalište nije opravdano, jer su mliječni zubi izrazito važni u rastu i razvoju organizma. Njihova je uloga važna za razvoj govora, u razvoju čeljusti te psihološkom razvoju. Također, jedna od uloga mliječnih zuba je da „ čuvaju“ mjesto budućim trajnim zubima.

Znajući ovo, razgovarali smo s djecom, slikovnicom, likovnim, glazbenim aktivnostima pokušali smo podignuti svijest o čuvanju zubića.

Kod stomatologa smo bili 5.5.2023. Svako se dijete s manje ili više hrabrosti posjelo na zubarsku stolicu, ali nisu svi bili spremni otvoriti usta i pokazati zubiće.

Stomatologinja je djeci pokazala kako se pravilno peru zubi te im je pričala o važnosti higijene zubića i čestog posjeta zubaru. Na kraju su se izmijenili prigodni pokloni.