Poticanje samostalnosti u djece rane dobi

Pozdrav, mi smo Cvjetići. Jaslička smo skupina u područnom odjelu Žižula u Velom Lošinju. Od početka ove pedagoške godine družimo se u novome sastavu. Svakoga dana nešto novo učimo, no mnogo se toga u našem ritmu dana i ponavlja. Možemo se pohvaliti kako smo vremenom već mnogo toga usvojili. Svakoga dana se trudimo biti bolji.

Ono što se svakoga dana potiče su životno-praktične i radne aktivnosti. To su aktivnosti koje djeca čine svakodnevno i samostalno. Djetetu dajemo mogućnost da od najranije dobi čini svakodnevne radnje samo, i uz pohvaljivanje jačamo njegovo samopouzdanje. Dijete spomenute aktivnosti vidi kao igru u kojoj “oponaša odrasle”, zabavne su mu, i kroz uspjeh gradi osjećaj vlastite vrijednosti.

U životno-praktične i radne aktivnosti spada:

  • Održavanje osobne higijene. Cvjetići već znaju da se ruke peru prije i nakon jela, i nakon povratka s vanjskog prostora. Također, poznato im je da prije pranja ruku treba dignuti rukave. Jednako tako Cvjetići vježbaju obuvanje i izuvanje obuće te odijevanje odjeće.
  • Razvijanje samostalnosti djeteta. Cvjetići su već samostalni prilikom jela. Pravilno se koriste priborom za jelo, a kada završe obrok samostalno odlože prljavo posuđe na kolica. Nakon igre, uz pomoć odgojiteljica, Cvjetići pospremaju svoju sobu dnevnog boravka. Znaju da svaka igračka ima svoje mjesto i samostalno ih vraćaju na mjesto.

Različitim igrama i aktivnostima djeca manipuliraju predmetima i materijalima kojima se svakodnevno koriste. Svaka se aktivnost, pored onoga što kod djeteta želimo razviti,  može sastojati i od životno-praktičnih i radnih aktivnosti. Svakome se djetetu individualno mogu zadati zaduženja prema njihovim interesima (odnijeti nešto na drugo mjesto, otići po nešto, pripremiti jedan dio prostora za aktivnost, obaviti poslove vezane s osobnim potrebama, pomoći prijatelju u sličnim situacijama, itd.)

Važno je kod djece od malena poticati pozitivne i svakodnevne navike, kako ona ne bi imala teškoća u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti, te životnih i radnih zadataka.