Poticanje tjelesnog razvoja 1. dio

U jednom od prošlih članaka dotakli smo se važnosti boravka na zraku, a sada bismo se nadovezali na tu temu s opisom malih tjelesnih aktivnosti koje provodimo u našoj sobi dnevnog boravka. Ovoga puta ćemo se bazirati na vježbama za razvoj grube motorike.

Naše često pitanje u skupini je “Hoćemo li vježbati?”, a odgovor znate: “DAAAAAA!” Djeca vole vježbanje, gibanje, penjanje, skakanje, provlačenje.. . Urođena im je potreba za kretanjem i najveća im je kazna biti na miru.  Naša je uloga djetetu osigurati iskustva koja će promicati razvoj i velike i male motorike dok djeca istražuju svoje okruženje. Djeci je potrebno mnogo prostora kako bi mogla gurati, vući, podizati i spuštati predmete, penjati se i spuštati, provlačiti se, preskakati, hodati i trčati. Kad im osigurano veliku raznolikost motoričkog iskustva djeca povećaju repertoar svojih aktivnosti i još više uživaju i napreduju.

Naše Loptice su u dobi od 2 do 3 godine, sva su djeca već stabilna i više – manje motorički spretna. U ovom periodu naša najveća zadaća je daljnje usavršavanje kontrole stajanja i hodanja. Tako da su nam pokreti za razvijanje ravnoteže temeljni u planiranju motoričkih aktivnosti:

RAZLIČITE IGRE BALANSIRANJA I RAVNOTEŽE

POTICANJE DJETETA DA ČUČNE I USTANE SE BEZ POMOĆI

POTICANJE STAJANJA NA JEDNOJ NOZI

STAJANJE NA NEČEMU

OKRETANJE OKO SEBE