Prilagodba djece u skupini Slonići

Adaptacija je proces tijekom kojeg se dijete prilagođava na novi prostor, odgojitelje, drugu djecu, ritam i pravila vrtića te je u tom periodu koje je za dijete zahtjevno moguće očekivati promjene u djetetovom ponašanju i funkcioniranju. Neka djeca se bez teškoća priviknu na nove okolnosti, dok je drugima potrebno određeno vrijeme za to.

Možemo reći da postoje tri osnovna tipa adaptacije:

  • laka adaptacija – reakcije i promjene u ponašanju djeteta se normaliziraju tijekom 10-15 dana boravka u vrtiću,
  • adaptacija srednje težine – promjene u ponašanju su produljene i stabiliziraju se do 30 dana boravka djeteta u vrtiću
  • teška adaptacija – promjene i poremećaji u ponašanju traju 2 – 6 mjeseci, često je kod takve djece prisutno više nepovoljnih faktora koji produžuju razdoblje adaptacije (npr. obolijevanje).

Najveći broj djece prođe proces adaptacije bez većih poremećaja ponašanja, a samo mali broj djece prolazi teži oblik adaptacije.

Polazak djeteta u jaslice ili vrtić jedna je od najvećih promjena u životu djeteta od njegova rođenja. To predstavlja prvi djetetov iskorak iz obitelji. Iz sigurne i zaštićene obiteljske sredine dijete dolazi u nepoznat prostor, među nepoznate osobe. Te promjene kod djece izazivaju strah od odvajanja. S druge strane, odvajanje je dio procesa odrastanja djeteta i neophodno je za osamostaljivanje i razvoj djetetove ličnosti. Kod djece je strah od odvajanja normalan i očekivan.

Mnogo je razloga zašto odvajanje uzrokuje veliki stres kod djeteta  (ono dolazi u potpuno nepoznat prostor, o njemu će se brinuti nepoznate odrasle osobe, trebaju se naviknuti na ostalu djecu, rano ustajanje, raspored tijekom dana). Obično se prvo javlja protest. Neka djeca otvoreno negoduju, redovito burno reagiraju kod rastajanja od roditelja, grčevito se drže za roditelja, plaču, odbijaju komunikaciju, ne prihvaćaju pomoć odgojitelja, bacaju se na pod. Neka djeca prve dane ulaze u sobu bez otpora, zainteresirana su za nove igračke, a protest se pojavi nekoliko dana ili nekoliko tjedana kasnije kada shvate da je odlazak u vrtić svakodnevan. Dio djece se bez problema odvaja od roditelja i ulazi u sobu, ali veći dio dana stoji pokraj vrata, šuti i odbija komunikaciju s odgojiteljima ili drugom djecom. Ovakve reakcije se javljaju odmah nakon odvajanja i traju onoliko koliko djetetu treba da se prilagodi na novu situaciju. Što je dijete starije, to su ove reakcije blaže i traju puno kraće. Svi ovi oblici ponašanja su prolazni i kad se dijete prilagodi novom prostoru, djeci i odraslima, novom načinu života i pravilima, sve će aktivnije sudjelovati u životu svoje skupine i igrati se s vršnjacima.

U odgojno-obrazovnu skupinu Slonići u područnom odjelu Nešpula u Velom Lošinju upisano je desetero djece u drugoj godini života. S obzirom da se radi o djeci najmlađe dobi, koja su neposredno prije upisa napunila godinu dana, prilagodba na novo okruženje, odgojiteljice i djecu trajala je znatno duže nego uobičajeno. Svako dijete prilagodbu na vrtić proživljava na svoj način, dok je jednoj djeci trebalo 5 do 10 dana, drugima je trebalo punih 30 dana da se prilagode i naviknu na novu situaciju. Za vrijeme prilagodbe često roditeljima pošaljemo fotografiju djece u aktivnosti, kako bi i oni znali da su djeca dobro i da su zaigrana dok njih nema u blizini. Djeca u početku prilagodbe najčešće odbijaju hranu i piće, ali s vremenom počinju sama tražiti bocu vode i hranu. Sva su se djeca uspješno prilagodila na boravak u vrtiću te dolaze s osmijehom na licu.