Projekt Madagaskar – Narodi i običaji

Predzadnja prezentacija tete Marijane donijela nam je znanja o Malagasijima, njihovoj povijesti i sadašnjosti, specifičnim aktivnostima i načinu života na dalekom Madagaskaru. Ovaj je dio projekta uključivao podosta igre pretvaranja, koja je djeci jako draga, pa su se lako ”uživjeli” u situaciju i uživali u ponuđenim aktivnostima.

U našem smo obiteljskom centru organizirali madagaskarsko selo. Gumbićima smo ponudile marame, šarenu odjeću, lonce, drvca i kuhače, košare i jednu lutku tamnije kože. Djeca su se brzo organizirala: ja ću biti seka, ti mama, ti ćeš nositi bebu (da, na leđima, tako ti na Madagaskaru nose bebe!), ti tamo napravi drva za vatru, ja ću donijeti hranu pa ćemo skuhati u loncu, tu ćemo jesti na podu, teeeta, kako da zavežem maramu, pomogni mi sa košarom… Svaki se Gumbić u igru uključio na svoj način, neki organizacijom, neki pregledavanjem i isprobavanjem odjeće, neki razgovorom, svatko je mogao pronaći nešto baš za sebe.

Kako smo naučili da se na otočiću blizu Madagaskara nalazi jedino gusarsko groblje na svijetu, a i inače su gusari tema privlačna djeci, tako smo se odlučili malo poigrati na našoj vrtićkoj barci. Izradili su Gumbići gusarske kapice od papira, teta Marina nam je posudila prsluke izrađene za karnevalsku povorku (HVALA joj!) i igra je mogla početi! Klinci su s guštom ”krali” igračke i pravili zalihe na našem brodu te pucali iz topova na druge, zamišljene brodove. Napali su nas čak i morski psi, jedva smo se usidrili zbog jakog vjetra, pratili smo karte i odlučivali o smjeru, a sve je to bilo popraćeno onim dječjim sjajem u očima, o kojem smo već pisali u jednom od članaka.

Što se stiliziranja kose tiče, zajednički element svim narodima Madagaskara je pletenje kose. Žene nose različite frizure, ovisno o dobi, bračnom statusu i prigodi, a mi smo pronašli baš savršenu osobu da nam pomogne oko naših frizura – Dorinu mamu Imeldu. Teta Imelda je frizerka i odmah je pristala doći u našu sobu te našim djevojčicama isplesti pletenice, slične onima kakve se nose na dalekom Madagaskaru. Gumbice su, naravno, bile oduševljene, momci su za vrijeme pletenja u obiteljskom centru organizirali svoj vlastiti salon, pomagali dodajući teti Imeldi gumice i špangice i čekajući svoj red – svaki je na kraju dobio “ježića”! U našoj sobi našla se i jedna teta čiju kosu ne možemo plesti, ali klinci nisu propustili priliku da ju malo urede, a ona je čitav dan u vrtiću provela skockana na “gumbasti” način. I ovim putem želimo zahvaliti teti Imeldi na dobroj volji i strpljenju – nije mala stvar isplesti čak dvadeset pletenica u jednom jutru!

Pokušali smo s dalekog Madagaskara prenijeti u našu skupinu još neke tradicije: oslikavanje lica, izradu papira, pletenje listovima palme rafije, nošenje šarene odjeće i marama. Dječica su crtala lica Malagasija drvenim bojicama, a zatim ih ukrašavala higijenskim štapićima i temperom. Pošto nismo uspjeli pronaći nekog madagaskarskog djeda iz Antemoro naroda da nas nauči kako ondje izrađuju papir, držali smo se recikliranja starih novina uz pomoć multipraktika i gaze, a ispleli smo i trake papira, baš kako na Madagaskaru pletu lišće rafije i izrađuju razne predmete. Kako bi prikazali šarenu odjeću Malagasija, bavili smo se plesom pisanja u palenti, a zatim smo zadane elemente crtkali na papirnate i vodenim bojama obojane majice.

Polako smo se počeli približavati kraju pedagoške godine te su dječica postala svjesna da nam preostaje još samo jedna “čarolija na zidu” s tetom Marijanom. Naš istraživački centar pun je materijala vezanih uz projekt te je divno gledati dječicu kako spretno barataju novousvojenim pojmovima, igraju društvene igre, razgovaraju, koriste ponuđene izrađene materijale i pregledavaju naš dnevnik aktivnosti, baš kao da smo ovim projektom stvorili most između dva otoka, jednog malog u Jadranu i jednog, ”samo malo većeg” u Indijskom oceanu.

                                                                    “Mora, mora”

                                                                                     (“Polako, polako”)

                                                                                                                        vaše I&M&D&T