Projekt Madagaskar – Pauk, zmija, leptir, tenrek!

Posljednje četiri kopnene životinjice Madagaskara koje su nam se činile zgodne za istraživanje i učenje su Darwinov pauk, boa, tenrek i komet leptir. Nakon prezentacije tete Marijane, koja nas već redovito oduševljava četvrtkom, najveći interes Gumbi su pokazali za pauka, i to onoga koji radi najveće mreže na svijetu!

Pauka i njegove ogromne mreže prikazali smo različitim likovnim tehnikama (tempera, olovka, kolaž) te ih konstruirali kuglicama i štapićima. Paukova mreža zgodan je motiv i za razvoj vještina grafomotorike, a u takvim aktivnostima, kada uključuju neki kul motiv poput pauka, djeca vrlo rado sudjeluju. Gumbićima zainteresiranima za brojeve ponudile smo i radni listić koji uključuje zbrajanje.

Jednoga su jutra vrata naše sobe osvanula oblijepljena ljepljivom trakom! Djecu je jako zanimalo što ćemo mi to danas raditi, a predložila su i da vrata potpuno zatvorimo trakama (“Ma nema veze što ne možemo izaći!”). Vježbali smo gađanje bacanjem kuglica vate na traku, a zatim smo u holu ispleli vlastitu mrežu nitima vune. Dok su dječica spavala, u mrežu su se upleli još neki kukci… 

‘Ajde, zmija, ‘ajde pauk, leptir, ali tenrek?! Kladimo se da mnogi od vas nisu nikada čuli za tu životinjicu! Ako pitate Gumbiće, oni će vam reći da tenrek:

  • živi u šumi i najviše ide vani po noći,
  • je jedna mala životinjica, kao jež,
  • se stisne kao loptica, ako mu dođe neka opasnost,
  • izvlači glavu i bodljicama onako napada neprijatelja, ako opasnost predugo traje, pa mu je dosadno čekati,
  • napravi neki zvuk kada si pomakne bodljice (oni tako pričaju, jer ne mogu pričati kao mi).

A kako Gumbići vide tenreka, možete vidjeti u galeriji!

Endemske vrste, smeđa i zelenkasta boa, možda izgledaju zastrašujuće, ali za ljude su potpuno bezopasne. Nakon rješavanja radnih listića nizanjem zadanih elemenata, Gumbi su Clics kockicama izradili duuuugačku zmiju, dugu čak 22 metra! Kada im je soba postala premalena, s gradnjom su klinci nastavili u holu. Ta se zmija čak u jednom trenutku omotala oko tete Marijane, no Gumbići su ju, srećom, brzo spasili!

Komet leptir najveći je leptir na svijetu. Djecu je zainteresirala informacija da on prestaje jesti nakon stadija gusjenice te za svog petodnevnog života s krilima uopće ne jede (kod nas je, kao što vidite, hrana jako važna tema, pravi mali gastronomi!). Stoga smo se malo pozabavili fazama razvoja leptira proučavajući enciklopedije i pročitali (još od jaslica) dragu nam priču o Vrlo gladnoj gusjenici (E. Carle). Mlađi Gumbići izrađivali su gusjenice od plastelina, dok su stariji izradili leptiriće od kolaž papira i drvenih špatulica. Nama odraslima posebno se svidjelo što su svi leptirići potpuno različiti!

 Ovim smo aktivnostima dovršili dio projekta o životinjama koje žive na Madagaskaru (lemur, fosa, žaba rajčica, kameleon, zebu, nilski krokodil, gekon lisnatog repa, Darwinov pauk, boa, tenrek, komet leptir). Što slijedi? Skačemo u more! Zaranjamo u podmorje i nastavljamo istraživanjem koraljnih grebena i morskih dubina oko tog divnog, dalekog Madagaskara.

                                                               Držeći dah,

                                                                                           vaše D&M&T