Projekt Madagaskar – Posljednji zvižduk s Madagaskara

Nakon osam mjeseci intenzivnog bavljenja projektom, stigao je četvrtak koji “svira kraj” – posljednja, deveta prezentacija tete Marijane i tek nekoliko aktivnosti kojima ćemo upoznati svijet glazbe i sporta na Madagaskaru, prije nego što djeca krenu u ljetne avanture.

Valiha je nacionalni instrument Madagaskara, a često se ondje može vidjeti i različite kabosyje, gitare izrađene od različitih otpadnih materijala. Za Gumbiće smo snimile nekoliko izvedaba na USB memorijski stick te su djeca osluškivala glazbu Madagaskara u našoj sobi, prateći njen ritam neobičnim, drvenim instrumentima (ipak, morali smo se koji put razgibat’! uz našu himnu). Izradili smo i bubnjeve od otpadnog materijala, na kojima smo svirali ponavljajući zadani ritam, a iz Gane smo posudili ”Obwisanu”, zanimljivu glazbenu igru koje se izvodi ponavljanjem pokreta sjedeći u krugu.

Od neobičnih sportova Madagaskara, djeci se svidio moraingy (oblik kickboxinga, izvodi se uz glazbu) i savika, u kojem se mladić golim rukama bori protiv zebua, ne kako bi ga ozlijedio, već izmorio, i time dokazao da je sposoban preuzeti svoje odgovornosti unutar obitelji i zajednice. Naravno, popularan je i nogomet, najvažnija sporedna stvar na svijetu, u kojem igrači Madagaskara prstima pokazuju rogove zebua nakon postignutog pogotka, ragbi i petanque – verzija našeg domaćeg boćanja. Upravo nas je taj sport potaknuo na jedan neobičan posjet – prva smo vrtićka skupina koja je posjetila Boćarski klub Lošinj 90. Ondje su nas dočekali barba Ivo i barba Josip, koji su dječici pokazali osnove sporta, a zatim ih potaknuli da se i sami okušaju u boćanju. Među Gumbićima očito postoji potencijal i budućnost lošinjskog boćanja u sigurnim je rukama – bulin je pogođen čak četiri puta! Pripremili su barbe za Gumbiće male slatke pakete, a koliko su dječica bila oduševljena igrom, pokazuje odgovor na pitanje barba Iva: ,,Djeco, želite li još igrati ili da se malo odmorimo i počastimo?” – Gumbi su odmah zatražili još igre! Ovim putem želimo još jednom uputiti jedno veliko HVALA boćarskom klubu i igračima Ivu i Josipu na gostoprimstvu, dobroj volji i zabavnoj prezentaciji ovog sporta.

Organizirali smo još jednu malu humanitarnu akciju prikupljanja plastične ambalaže, koju smo u diskontu Jadranke zamijenili za novčiće – naša kasica se stalno puni te čekamo kraj godine kako bi prikupljeni iznos uplatili na račun UNICEF-a.

Sva usvojena znanja, čitavu hrpu novih informacija koje je potrebno povezati, usustaviti i složiti u dječje mentalne mape iskoristili smo za igru kviza. Odgojiteljice su osmislile 60 pitanja, isprintale sličice, odgovore snimile na interaktivnu ploču i igra je mogla početi. Gumbići su se iskazali – kao prave male enciklopedije – tek na nekoliko pitanja nisu znali odgovore. Pokazali su i veliku količinu strpljenja, jer trebalo je pričekati red, ne odgovarati brzopleto i ne odgovarati ukoliko te teta nije prozvala. Kviz smo održali u dva dijela (na interaktivnu ploču odjednom je moguće snimiti samo 30 odgovora), a koliko se djeci aktivnost svidjela pokazala nam je brzina “spremanja sobe” drugoga dana nakon tetine rečenice: “Pospremimo i idemo odgovarati na pitanja!”.

Ostavit ćemo ovdje i pitanja i odgovore, bacite oko! Možda vam koji od odgovora zatreba na Milijunašu jednog dana.

KVIZ

Dovršili smo i našu maketu Madagaskara, na kojoj smo vrijedno radili čitavu pedagošku godinu.

Nakon kviza, ostalo nam je još sve pokazati roditeljima. Održan je sastanak, sa “čarolijom na zidu”, ali ovaj put za roditelje. Pokazale smo mamama i tatama sve napravljeno ove pedagoške godine, od fotografija i videosnimaka do prikupljenih dječjih izjava, radnih listića i likovnih radova. Iako su roditelji mogli sve pratiti putem naših izložbenih prostora i panoa, viber-grupe i članaka na webu vrtića, poseban je osjećaj bio čitavu jednu godinu objediniti u jednoj prezentaciji, i nama je taj “pogled unatrag” baš puno značio. Nakon sastanka, roditelji su ispunili anketu u kojoj su izrazili veliko zadovoljstvo ovakvim načinom rada, ponuđenim aktivnostima i profesionalnim kompetencijama odgojiteljica i logopedinje. To je za nas bio veliki poticaj da nastavimo dalje – pružati djeci što više, truditi se oko poticanja njihovog razvoja u svima područjima i promišljati vlastiti odgojno-obrazovni utjecaj na njihovo djetinjstvo. I naravno, pritom se dobro, dobro zabavljati.

I to je to. Za kraj, želimo vam pokazati dječja i naša razmišljanja o odrađenom projektu. Mi smo se divno zabavili, svašta novoga naučili, odrastali u socio-emocionalnom smislu i povezali se kao skupina na nekoj novoj razini. Slijedi nam zabavno i opušteno ljeto, a od rujna krećemo u neke nove avanture!

NAJLJEPŠE MI JE BILO

                                                     Do idućeg web susreta,

                                                                                                 sretne i zadovoljne,

                                                                                                                                  vaše M&D&T