Proljeće

Susreli smo proljeće na našem daljnjem putu.

Uz grančicu voćke otkrili smo kako izgleda cvijet, što sve ima taj cvijet i kako je zanimljiv, uvećan kroz leću povećala. Ta mala grančica skriva listiće, cvijet, a ubrzo i plod. To naše promatranje pomoglo nam je u likovnom izrazu da svoje iskustvo prenesemo slikajući temperom.

U ovom našem malom svemiru važnu ulogu imaju naši očevi. Njihov dan bio je 19.3. Uz pjesmicu Kad je tata tu sve je juhuhu pripremali smo poklone. Oblutak nam je postao držač tatinog portreta. Ta mala umjetnička djela smo, s puno ljubavi, darovali našim tatama. Razgovarali smo o našim očevima, kako se zovu, što rade, što mi volimo raditi s njima i dr. Tako smo potvrdili, da su nam jako važni u našem odrastanju i da ih volimo.

U našoj sobi kroz mjesec ožujak pozabavili smo se i dosta često proboravili u stolno-manipulativnom centru. On zauzima važno mjesto u našoj sobi dnevnog boravka i uključuje materijale koji se mogu rastavljati, sastavljati, umetati, povezivati, spajati, kombinirati, a i rješavati problemi uz pomoć dosljednosti i ustrajnosti. Kako smo stariji i spretniji sve nas više privlači i volimo se igrati u paru ili s više prijatelja. Tada se možemo dogovarati i surađivati. Suradnička igra uči nas i potiče komunikaciju, uvažavanje i dogovaranje. Tu se nalaze društvene igre koje iziskuju dogovor i poštovanje pravila, a naposljetku takve igre imaju i pobjednika. Učimo pobjeđivati, učimo gubiti i nositi se sa svim tim pozitivnim i negativnim emocijama koje nosi ta igra.

Igra memory (igra zapamćivanja sličica i spajanja parova), traži od  nas točan  slijed igre. Koliko se sličica otkrije, tko je na redu, tko ima pravo ponoviti i još jednom igrati? Sve su to pitanja vezana za ovu igru i njezina pravila.

Određene slagalice traže umijeće povezivanja broja i prepoznavanja tog broja, te količinu koja ide uz taj broj, a ponekad i redoslijed brojeva. Čavlići na podlošku i gumice daju nam mogućnost stvaranja raznih oblika i razvijaju vještinu baratanja materijalom i predmetom.

Slagalice traže od nas da zapažamo detalje, da složimo zadanu sliku i da svaki taj komadić mora odgovarati  drugom komadu u tom slaganju.

Igra Čovječe, mjesec je nastala je kao igra vezana za svemir. To je društvena igra u kojoj jedan od dva igrača treba prvi stići do Mjeseca pridržavajući se pravila koje nosi crna rupa, roza i zeleni planet. Zanimljiva nam je igra Super duo u kojoj igrač koji prvi zamijeti par na dvjema karticama  osvaja te kartice, a pobjednik je onaj koji skupi što više kartica.

Nisu sve igre natjecateljske, niti s pravilima. Imamo igara koje nam omogućuju da slobodno kombiniramo, slažemo i stvaramo. Umetaljke i pokrivaljke razvijaju percepciju, zapažanje i uočavanje oblika i boja kombiniranje unutar prostora.

Zanimljiv je taj naš manipulativni centar i omogućava nam da otkrivamo svoje sposobnosti, što sve možemo, a za što se moramo malo potruditi i još vježbati i iskušavati. Razvijamo pamćenje, koncentraciju, preciznost i ustrajnost, a najviše kroz uspješnost izvođenja zadataka razvijamo samopouzdanje.