Ptice u našem dvorištu

“Teta našli smo gnijezdo pa ćemo ga malo popraviti!” Tako je u Pčelicama započeo sklop aktivnosti na temu Ptice.

Igra na vanjskom prostoru dala nam je motivaciju da istražimo svijet ptica. Prvo smo s djecom razgovarali da vidimo što znaju o pticama te što bi još voljeli saznati. Što sve ptice jedu, kakva im je građa tijela, koja je najveća ptica, koliko im je teško srce i mozak, samo su neka od pitanja na koja su djeca htjela saznati odgovore.

Aktivnosti smo započeli čitajući priču “Razbojnik sa žutom pjegom”. Nakon pročitane priče djeca su likovnom tehnikom slikanje temperom izrazila svoj doživljaj pročitane priče. Priča je bila dobar poticaj za razgovor o važnosti slušanja roditeljskih savjeta te opasnostima koje nas vrebaju, a mogu biti oku vrlo ugodne. Nastavili smo modeliranjem plastelina te smo izradili svoju ptičicu. Modeliranjem smo vježbali i razvijali kontrolu i snagu mišića u prstima i rukama odnosno finu motoriku. Tu smo ujedno iskoristili situaciju te smo ponavljali prepoznavanje i imenovanje boja s obzirom da smo mješovita vrtićka skupina te imamo četvero djece koja su tek napunila tri godine.

Djeca su dobila i domaću zadaću te su trebala s roditeljima istražiti koja je najveća živuća ptica. Uspoređivali smo različite vrste ptica te time poticali učenje količine, veličine i skupova. Također smo naučili da se ptice dijele na selice i stanarice. Tako smo se odlučili da pticama stanaricama olakšamo ovu zimu te smo za njih izradili kućice i energetske bombice. Energetske bombice su djeca napravila koristeći mast, suncokretove i bučine sjemenke, proso i mrežaste vreće od krumpira. Potrebno je bilo puno suradnje i dogovora kako će pomiješati sastojke, oblikovati kuglice, smjesu “obući” u mrežastu vreću, te zavezati špagu da se mogu objesiti na drva maslina po vrtićkom dvorištu. Nakon napornog rada potrebno je sobu i počistit pa smo naučili sami uzeti metlu i lopaticu kad vidimo da ima smeća po podu.

Koristeći razni pedagoški neoblikovan materijal izradili smo i vlastite ptičice kojima smo ukrasili prostor garderobe. Proučavali smo građu tijela ptice te su je djeca uspoređivala sa građom tijela čovjeka. Rješavali smo razne radne listove na temu ptice. Koristili smo likovne tehnike  kao što su drvene bojice, flomasteri, tempere, vodene boje, ljepilo i kolaž papir kako bi izrazili svoju maštu. Upoznali smo se i s pjesmicom “Kos” koju su djeca vrlo brzo svladala. Djeca redovito pregledavaju postavljane kućice i hranu te nas obavještavaju kada ptice nešto pojedu. Gnijezdo s kojim je ova priča počela još uvijek je aktualno, a djeca se razvesele svakoj ptičici u našem dvorištu.

Do idućeg susreta pozdravljaju vas Pčelice i odgojiteljice Andrea i Sandra