Rasplesane “Pahuljice”

Svake godine 29. travnja obilježava se Svjetski dan plesa! Mi smo zaplesali već početkom tjedna i plesali smo cijeli tjedan. Osim što smo plesali i tako zadovoljili dječju potrebu za kretanjem i motoričkom aktivnošću, ponešto smo i naučili o plesu, a naučili smo i neke nove plesne korake.

Definicija plesa nam govori da je ples ritmično pokretanje tijela prema ritmu glazbe, pojedinačno, u parovima ili  u skupinama.

Odgovori  na pitanje što je ples glasili su:

Vid: “Ples je zabava!”

Luka: “Da nekom ne bude dosadno upali muziku i pleše.”

Maša: “To je kada neki čovjek pleše i radi neke pokrete koje je izmislio da ima više snage.”

Gabrijel: “To je ono kada ideš na maškare.”

Mogli bismo reći da smo prvi put zaplesali u trbuhu svoje majke i da je ples nešto čime izražavamo i svoje emocije, a najčešće su to one pozitivne.

Ples kao takav, odnosno plesne strukture, prisutne su i u odgojno-obrazovnom radu s djecom rane i predškolske dobi. Primjerenim metodama rada,  poznavanjem razvojne psihologije i tjelesnog razvoja djece, odgajatelj primjenjujući plesne strukture u svom radu, potiče  kod djece pravilno držanje tijela, skladan morfološki razvoj te razvoj motoričkih sposobnosti: koordinacije, snage, brzine, gibljivosti, preciznosti i ravnoteže. Također potiče se pravilan rad kardiovaskularnog i respiratornog sustava.

Treba naglasiti i važnost razvijanja estetske kulture pokreta povezivanjem raznolikih struktura gibanja s elementima glazbenog izražavanja.

Stoga smo zaplesali  uz različite glazbene melodije i stilove te naučili i neke osnovne pokrete valcera, polke, baleta,  breakdanca, lambade, twista, a bilo je i puno slobodnih pokreta i plesnih koreografija koje su nastajale u trenutku plesa.

A gdje se sve pleše?

Denard: “U discu.”

Antonio: “Na maškarama.”

Sebastian: “Na rođendanu.”

Vid: “Na pozornici i u kazalištu.”

Gabrijel: “U vrtiću.”

Stjepan: “U holu.”

David: “Na spoju.”

Maša: “Na koncertu.”

Luka: “Bilo gdje na svijetu.”

Osim što smo plesali uz glazbu, uz glazbu smo i slikali. U dječjim rukama kist je zaplesao po papiru i raznobojne linije svojim kretanjem dočarale su ples boja. I tako su nastala “rasplesana” umjetnička djela!

A sada vas svih pozivamo na ples jer: “Postoje prečice do radosti, ples je jedna od njih.” V. Baum

I molimo vas nemojte zamjeriti što su nam ovaj put  fotografije malo mutne, mi smo zaista plesali i bili sretni!