Razvoj fine motorike

Prije negoli u dječje ruke stavite olovku, te ruke moraju kopati, penjati se, stiskati, potezati, gnječiti, izvrtati i hvatati na široko u svojem okolišu i na velikoj paleti materijala. Amanda Morgan

Fina motorika je skup pokreta kostiju, zglobova i mišića šake i prstiju, a cilj im je izvođenje malih, preciznih (finih) pokreta. Razvoj fine motorike počinje rođenjem, od prvog pokreta šake. Kako bi dijete savladalo držanje žlice, samostalno odijevanje, a kasnije i korištenje škara i olovke, potrebno je puno vježbe i rada prstićima.

Fina motorika važna je i za razvoj govora. Područja za vještinu prstiju i za govor u mozgu se nalaze vrlo blizu i povezana su, tako da razvojem fine motorike brže sazrijeva i centar za govor.

Djeca, finu motoriku, uvježbavaju u svakodnevnim situacijama, ali i ciljanim aktivnostima u kojima im izrađenim poticajima dajemo priliku vježbati motoriku prstića i šake. U nastavku ovog članka ćemo vam predstaviti neke od aktivnosti koje provodimo u našoj skupini, a kojima, između ostalog, djeca razvijaju finu motoriku.

Svakodnevne aktivnosti:

Obuvanje, izuvanje, odijevanje, samostalno hranjenje, guljenje banane, bombona, otvaranje zatvaranje poklopca, otkopčavanje drukera i patenta te zakopčavanje istih, listanje slikovnica, čišćenje prolivenog i dr.

Pinceta je savršen materijal za vježbu tzv. pincetnog hvata koji označava dohvaćanje stvari, u početku samo palcem i kažiprstom, dok im se kasnije pridružuju i ostali prstići. Prenošenjem sitnih predmeta pincetom dijete istražuje i vježba pritisak koji je potrebno proizvesti prstićima radi obavljanja određenog zadatka. Dobro razvijen pincetni hvat jedan je od glavnih preduvjeta kasnijeg pravilnog držanja olovke.

Likovnim aktivnostima djeca prvenstveno razvijaju kreativnost i ljubav prema umjetnošću, neverbalno se izražavaju i uživaju u tome, ali oni pri tome koriste svoje prstiće i razvijaju finu motoriku:

Slikanje, crtanje bojicama, flomasterom, kredom, kidanje kolača, salveta u boji, lijepljenje, rezanje, otiskivanje, gužvanje….

Igra rastresitim materijalom, koji osim što je ugodan na dodir i služi za opuštanje i otpuštanje neugodnih osjećaja, je i savršena igra za razvoj gipkosti prstića.

Kinetički pijesak, riža, pijesak u pješčaniku.

Modeliranje:

Igra tijestom, plastelinom kupovnim (tvrđi) i kuhanim (mekši).

Razne stolno-manipulativne igre i kocke:

Umetaljke, slagalice, kocke raznih veličina, didaktički materijali za nizanje i provlačenje.

Iz iskustva znamo da priprema za školu počinje već u jaslicama i baš na ovaj način, igrom i zabavom!