Razvoj sigurne privrženosti kod djece

Izgradnja sigurne emocionalne privrženosti je kontinuirani proces koji zahtijeva strpljenje, empatiju i iskrenu predanost razumijevanju potreba djeteta. Temeljni elementi u promicanju zdrave emocionalne i sigurne povezanosti između roditelja i djece su fizička i emocionalna sigurnost, viđenost, smirivanje/utjeha te povjerenje. Uključivanjem ovih načela u našu interakciju s djecom značajno doprinosimo njihovoj emocionalnoj dobrobiti i razvoju sigurnih veza. 
 
Stvaranje sigurnog okruženja obuhvaća fizičku i emocionalnu sigurnost. Djeca trebaju osjećati zaštitu od štetnih situacija, kako fizički, tako i emocionalno. Osjećaj fizičke i emocionalne sigurnosti se postiže postavljanjem i poštivanjem granica i pravila te podržavajućom atmosferom u kojoj djeca mogu slobodno izražavati svoje misli i emocije bez straha od osude ili kazne.
 
Viđenost se odnosi na čin istinskog razumijevanja i priznavanja jedinstvenih misli, osjećaja i iskustava djeteta. Kada se djeca osjećaju viđenima, razvijaju snažan osjećaj sebe te uče cijeniti vlastite emocije i perspektive. Koristite aktivno slušanje i empatičko reflektiranje prilikom interakcije s djetetom. Uvažavajte djetetove emocije i potičite ga na njihovo otvoreno izražavanje.
 
Smirivanje kroz kontakt i utjehu ističe važnost emocionalne koregulacije i pružanja utjehe tijekom trenutaka uznemirenosti. Odgovarajući empatično na potrebe djeteta, pomažemo mu u razvoju vještina samosmirivanja i psihološke otpornosti. Smirivana djeca imaju veću vjerojatnost odrasti u emocionalno inteligentne osobe koje su bolje pripremljene za snalaženje u stresnim situacijama. Također se mogu lakše prilagoditi promjenama, regulirati se te ponuditi podršku drugima. Kada je dijete uznemireno, pružite mu utjehu i podršku. Potaknite dijete da prepozna i izrazi svoje emocije te pružite smjernice o strategijama suočavanja, poput dubokog disanja ili uključivanja u umirujuće aktivnosti.
 

Pružanjem dosljednog i podržavajućeg odnosa uspostavljamo temelj osjećaja povjerenja i predvidivosti. Kada se djeca osjećaju sigurno, mogu istraživati svijet oko sebe s povjerenjem, znajući da imaju sigurno utočište na koje se mogu vratiti kad god im je potrebno. Potičite osjećaj sigurnosti uspostavljanjem rutina, dosljednih granica i jasnih očekivanja. Odvojite vrijeme za jedan-na-jedan interakciju te koristite aktivno slušanje i otvorenu komunikaciju.

 

Izvor: Knežević T. i Gjurković T.; Centar Proventus