Saznajte što sve možemo sami

Svakim danom naši su Balončići sve veći i veći i odrastanje donosi različte izazove. Jedan od njih je osamostaljivanje u životno-praktičnim aktivnostima. Sve češće čujemo rečenice: “Sam (-a) ću!”; “Vidi kako mogu sam (-a)!”  za vrijeme obavljanja zadataka kao što su: oblačenje i svlačenje, izuvanje i obuvanje, pri odlasku na toalet, pri pranju ruku, korištenju pribora za jelo i pospremanju istog i dr.

Svakodnevno nas iznenađuju svojim postupcima i postignutim ciljevima, nakon kojeg ih pohvalimo za uspješno obavljen zadatak i bodrimo da se nastave truditi. Ukoliko je potrebna pomoć  uputimo im verbalnu uputu i pokažemo vlastitim primjerom. Također, promatrajući jedan drugoga i pomažući jedan drugome i sami savladavaju sve vještine.

Pospremanje sobe dnevnog boravka nakon igre ili aktivnosti već je usvojeno! Znaju da sve ima svoje mjesto u sobi i ako se vrati na pravo mjesto gdje pripada bit će im lako pronaći sljedeći put. Čišćenje Balončićima nikako nije strani pojam. Igrajući se priborom za čišćenje metu pod, brišu prašinu, brišu stolove, a ponekad im dođe želja da prebrišu i stakla.

Mi odgojitelji, kao i Vi roditelji podržavamo djecu pokazujući im da imamo povjerenja u njih. Tako će se dijete, kada uspije samo, osjećati vrijedno i uspješno. Nakon uloženog napora i nakon što je samo nešto napravilo, dijete će se osjećati kompetentnije i zadovoljnije. Bit će svjesno da je to samostalno obavilo, a ne da je to proizvod našeg rada kao odgojitelja  ili drugih odraslih. To će mu, opet, uliti dodatno samopouzdanje i odvažnost da se upusti u nove kreativne poduhvate. Potrebno je puno pohvala, ohrabrenja, strpljenja, malenih koraka i dosljednosti da naši Balončići budu sigurni u sebe i svoje postupke.