Školske torbe, kako ih pravilno spakirati i nositi?

Na jesen Cvrčci kreću u školu te će na svojim leđima nositi školske torbe koje su nažalost, vrlo često teže nego što bi trebale biti.

Težina školske torbe trebala bi iznositi 10% djetetove težine, a kako to najčešće nije u praksi, bitno je znati kako pravilno odabrati torbu, spakirati je i nositi.

Težina školske torbe svakako mijenja posturu djeteta i obrasce kretanja. Teške školske torbe i ruksaci mnogo su veći zdravstveni problem nego što se misli, pogotovo zbog činjenice da je mišićno-koštani sustav školaraca u fazi rasta i razvoja. Istraživanje provedeno 2010. godine na Sveučilištu Kalifornija, San Diego, pokazalo je da su teški ruksaci odgovorni za bol u leđima djece. 64% školaraca u dobi od 11 do 14 godina žalilo se na bol, a kod 20% njih bol je trajala dulje od šest mjeseci. Ispitivanje provedeno na uzorku od 76 učenika prvog razreda dviju osnovnih škola  u Republici Hrvatskoj, pokazalo je da kod djece prvog razreda osnovne škole, uslijed opterećenja u vidu školske torbe od 4.51 kg, dolazi do pomaka težišta tijela prema naprijed te do promjene kutova glave i vrata. Također se pokazalo da teža djeca imaju manji otklon težišta kada su opterećeni jednakom težinom kao i laganija djeca (Ivan Jurak: Povezanost mase školske torbe s posturom kod prvoškolaca. Zagreb, 2013.)

Znakovi preopterećenja mogu biti crvenilo na točkama pritiska (ramena), teškoće pri podizanju ruksaka na leđa, bol i promjena posture pri njegovu nošenju te trnci u rukama.

Školska torba, treba biti napravljena od čvrstog materijala, bez tvrdog okvira jer on još dodatno povećava težinu, te bi ona trebala biti lagana. Široke naramenice trebaju biti postavljene sa spužvom, kako bi nošenje torbe bilo što ugodnije.  Visina torbe bi trebala biti oko 5 cm ispod vrha ramena do struka. Također je bitno da torba ima anatomski podstavljenu stranu koja ide na leđa i fluorescentne oznake s vanjske strane radi bolje vidljivosti djeteta u prometu. Preporučljivo je da torba ima pojaseve oko struka i prsiju, kako bi se ravnomjerno rasporedila težina, te da se smanji opterećenje na ramenima i vratu.

Preporuke za nošenje torbe:

  • Težinu torbe treba svakodnevno provjeravati jer može varirati (ovisno o broju predmeta, ima li dijete tjelesni, mora li nositi dodatnu opremu i slično).
  • Teži predmeti trebaju biti smješteni na stražnji dio torbe, bliže leđima, a lakši na prednji dio torbe. Sitne predmete, bocu s vodom, posudu za jelo I dr. treba pravilno rasporediti koristeći različite pregrade u ruksacima.
  • Torbu treba nositi na ispravan način, s obje naramenice na ramenima i zakopčanim pojasevima oko prsa i struka koji su prilagođeni djetetu.
  • Donji rub ruksaka nebi trebao ići niže od gornjeg ruba zdjeličnih kostiju.
  • Torbu treba dizati tako da savija tijelo u koljenima umjesto u trupu kako bi spriječili ozljedu leđa.