Sličice kroz listopad

“Ljubav djeci prije svega” – Leptirići su svojim izrekama sudjelovali na izložbi u knjižnici povodom obilježavanja Dječjeg tjedna i dali na važnosti toj lijepoj rečenici. Omogućili su da njihova razmišljanja pročitaju svi posjetitelji knjižnice.

Dani kruha se svake godine obilježavaju u našem vrtiću i ovaj put su naše vrijedne ruke umijesile tijesto od kojeg su nastali  kolačići koji su zamirisali cijelim vrtićem. Upoznali smo proces nastajanja kruha, od zrna do kruha, u čemu nam je pomogla priča Crvena koka. Nju smo rado odglumili, ispričali i još uvijek je pričamo. Ove godine smo prvi put prošetali do našeg trga u vrijeme svečanosti Dana kruha i pogledali što sve ima na štandovima.

Jesenskim plodovima iznenadio nas je Rino koji je donio žireve, listiće, kestene pokoji nar. Isto tako i Matteo s kestenima i njihovim bodljikavim kućicama te Nejla i Una s velikom narančastom tikvom, narom i orasima. U našu sobu uvukla se prava jesen, a mi smo od listića, sjemenki i grančica napravili “jesenske zavjese”.

Likovni zadatak bojanje lista unutar linija produžio se na više dana jer smo osjetili umor u ruci i prstima. Škaricama smo rezali kružiće i lijepili da bi naš nar izgledao kao pravi.

Kako je mjesec listopad što znači da lišće pada, mi naše rođendane pratimo po mjesecima i njihovim točnim nazivima, a u tome nam je najviše pomogao Luka koji zna nazive svih mjeseca.

Sakupili smo puno raznog lišća te smo povećalom istraživali kako list izgleda izbliza i što on sve ima. Stavljajući ljepilo i vunu nastali su naši listovi, kao pravi list s puno žilica. Ovom igrom otkrivali smo i uočavali kako list izgleda te vježbali grafomotoriku.

Doručak nam je sada zanimljiviji jer sami uzimamo što se nudi za doručak i samostalno mažemo namaz na kruh.

Još smo u nečemu samostalni! Samostalno svaki dan jedan Leptirić priča priču za lak san i popodnevni odmor, bilo da je to priča koju znamo, koju smo pogledali kao crtić ili koju smo doživjeli.

A ovo je pjesmica koju pomalo pjevušimo:

Tiho, tiho pada list za listom žut

Pokrio je staze, ceste, šumski put

Vjetar grane ljulja nježno ko u snu

Blagi mir je šumu obuzeo svu ….