Naša slikovnica!!

Iznimno smo ponosni na naš mali projekt koji je dobio i fizički oblik –  našu prvu slikovnicu.

Naime, upoznali smo vas s himnom naše skupine koju su djeca uz pomoć odgojiteljica smislila u cijelosti. Zasigurno ju djeca kod kuće pjevaju često te se i vi roditelji znate uhvatiti u pjevušenju stihova zajedno s njima.

Intenzivno radeći na toj temi, osmišljavajući razne povezane aktivnosti naposljetku smo i likovnim izričajem napravili pravu malu slikovnicu. Kako su djeca stvarala pjesmicu, tako su i razumjela bit svakog stiha te su svoju viziju uspješno stavila na papir. Možda nama odraslima nije svaki detalj crteža jasan, ali to nije ni bitno. Ipak, najvažnije je da djeca sama razumiju što su crtežom željela prikazati.

Radeći ovaj projekt djeca su uživala, a kada ih gledate kako s ponosom sami listaju stranice svoje slikovnice, nama odgojiteljicama prolazi kroz glavu: “Koja je tema naše sljedeće slikovnice?” 

Kako smo u ovom mjesecu obilježili Dan hrvatskih knjižnica, iskoristili smo priliku te u jednoj šetnji posjetili istu, zamijenili slikovnice koje smo prethodno posudili i poklonili našu slikovnicu Gradskoj knjižnici. Tete knjižničarke su bile jako iznenađene i sretne te su nam rekle da će slikovnicu izložiti, a svi kojih zanima imat će ju prilike prolistati.

Stoga evo dodatnog razloga da prošetate s vašim djetetom do knjižnice, jer jako je važno stvarati naviku za slikovnicama i čitanjem priča. Čitajući djetetu od najranije dobi, čak i onda kada dijete ne razumije što mu se čita, s djetetom izgrađujemo poseban osjećaj bliskosti i povezanosti. Slušajući priče i listajući slikovnice, djeca  razvijaju naviku odgovornog odnosa prema slikovnici, a kasnije knjizi. Slikovnica kod djeteta obogaćuje njegov rječnik, djeluje na njegove osjećaje, utječe na njegov stav i zanimanje za knjigu te pomaže razvijanju ljubavi prema čitanju. I sada, kada ste sve ovo pročitali, što čekate… trk u knjižnicu!!!  

Notice – slikovnica