Sunašca upoznaju svoj grad

Djeca upoznaju i istražuju svijet u roditeljskom domu, predškolskoj ustanovi, ali isto tako i u okolini u kojoj žive. U spoznajno – doživljajnom pogledu djeci nije moguće sve donijeti i prezentirati u roditeljskom domu ili predškolskoj ustanovi. Tjelesni razvoj i potrebu za kretanjem potiče boravak na zraku i izlazak na vanjski prostor. Različite životne zajednice u svijetu prirode, ali i društva moguće je upoznati u njihovom prirodnom okruženju.

Djeca su danas okupirana masovnim medijima, koji su nezaobilazan i bogat svijet izuzetno velikog utjecaja na dijete, ali pod tim utjecajem djeca istovremeno gube interakciju s okolinom. Na taj način ne zadovoljavaju svoje socio-emocionalne, spoznajne, kulturološke i druge potrebe i interese. Zato su posjeti s djecom predškolske dobi izvrsna podloga za razvoj kreativnosti, zapažanja, uočavanja, kulture ponašanja, razvoja slike o sebi i dr.

Mi odgojitelji, s jedne strane, planiramo dječje posjete s procjenom njihove dostupnosti i vrijednosti onog što možemo posjetiti, a s druge strane oni su vođeni dječjim interesima. U našem okruženju to su muzeji, knjižnica, zdravstvene ustanove, vatrogasna i policijska postaja, trgovine, pošta, banka, igrališta, plaže i dr.

U tijeku priprema, kao i za vrijeme odlaska do mjesta posjeta, podsjećamo djecu na ponašanje putem dok hodamo te pri susretu s osobljem. Odgojitelj treba primjerom ukazati na prikladno ponašanje, govorno pratiti situacije, obrazložiti ponašanje prema prometnim pravilima, a najvažnije je omogućiti djeci da uočavaju, pitaju, komentiraju. Osobna dječja iskustva i prerada doživljaja obično slijede dan nakon posjete.

Skupina Sunašca odlučila je ovu godinu iskoristiti za upoznavanje grada Malog Lošinja prvenstveno šetnjama različitim dijelovima našeg grada. Organizirali smo mini izlet koji je uključivao vožnju turističkim vlakićem do Sunčane uvale i plaže Veli žal gdje su djeca imala mogućnost skakati na trampolinu. Tijekom jeseni otkrivali smo gdje koji prijatelj živi – ime ulice i kućni broj. Na taj način upoznali smo Kalvariju, Crociatu, Zagazinjine, Bričinu, Malin i centar grada. Prilikom tih šetnji poigrali smo se u različitim gradskim parkićima tj. igralištima koja djeca jako dobro poznaju. 

Također, posjetili smo i nekoliko ustanova u našem gradu, a to su policijska postaja, gradska knjižnica i čitaonica te lošinjski muzej. S našim aktivnostima nastavljamo i dalje. Nadamo se da ćemo do kraja pedagoške godine stići i do Velog Lošinja, a tko zna, možda se odvažimo i na izlet izvan našeg lijepog otoka. To nam je velika želja.

Odgojiteljice Ines i Martina