Svaki dan, nova avantura!!

Priznajte, koliko puta tokom jutra poželite biti  bubica, mušica ili barem mravić koji šeta podom naše sobe kako bi mogao vidjeti što vaše dijete upravo radi! Je li sretno? Zadovoljno? Sito? Zaigrano? U nekim normalnim okolnostima pozvali bismo vas u našu skupinu, ali živimo u vrijeme pandemije u kojem ne smijete boraviti s nama. Cilj ovog članka je na kratko vas pretvoriti u mušice i pokazati vam kako teče jedan dan u Lopticama!

Okupljanje

Radno vrijeme vrtića je od 6:30h, a Loptice obično počnu dolaziti u vrtić oko 7:15h. Prilikom dolaska odgajateljice se trude toplo dočekati svako dijete, primijetiti na njemu novu frizuru, novu haljinu ili bilo koju drugu promjenu. Dijete se tada osjeća posebno i rado „uleti“ u tetin zagrljaj. S roditeljima se izmjenjuju najvažnije informacije… i avantura može početi!!!

Doručak

Vrijeme doručka je između 8 i  9 sati. Peremo ručice, stavljamo bavarine i sjedamo za stol. Iako se u vrtiću danas izbjegavaju previše kruta i stroga pravila, naši su obroci najčešće zajednički što znači da još uvijek doručak nudimo svima u isto vrijeme.

Vidite ta zadovoljna lica? Kad su trbuščići puni, krećemo dalje… Naravno, opet u kupaonicu oprati usta i ručice, tko mora na tutu  i igra može početi!

Igra i učenje

Sada je vrijeme za igre koje su unaprijed pripremljene, ovisno o danu i temi. Mogu biti likovne, glazbene, tjelesne, istraživačke, stolno-manipulativne ili neke druge aktivnosti. Ponekad djeca izaberu slobodnu igru u kutićima pa kuhaju, igraju se lutkama, autićima, kockama, životinjicama, listaju slikovnice…. Ovaj dio dana je priča za sebe pa ćemo joj pokloniti jedan od narednih članaka.

U igri  i istraživanju nam vrijeme brzo prođe i nešto prije 10h pospremimo sobu. Dobro, teta pospremi sobu, ali svi pomažu.

Voćni obrok

Kad su igračke pospremljene, a odgajateljica je previla guze spremni smo za voćni obrok! Naravno, opet peremo ručice i za stolom jedemo voće!

Boravak na zraku

Prava avantura počinje kad izađemo na hodnik i svako od 13 djece dobije zadatak donijeti svoje cipelice i jaknu, sjesti na klupicu i čekati svoj red. Djeca se trude biti strpljiva, ali moram priznati da je pravi izazov naše obuvanje. Pogodite zašto? ?

Kad smo konačno obuveni i zabundani vrijeme je za boravak na zraku. Dvorište je zakon, svi vole naša vozila, sprave, pijesak.

Ručak

Oko 11.10h ponavlja se avantura obuvanja 26 papučica. Jakne se spremaju u približno točne ormariće, peru se ručice i čekamo ručak. Još jedna prilika za razvoj samostalnosti!

Iako će svatko reći da njegova mama najbolje kuha, moramo priznati da dobro jedu i hranu naših teta kuharica. Pašta najbolje prođe, repeta za repetom!

Spavanje

Oko 11.45h završava ručak. Poneka glavica završi u tanjuru i to je jasan znak da je vrijeme za higijenu, presvlačenje u pidžame i spavanje. Rolete su spuštene, mirna glazba svira i našim Lopticama ne treba puno da utonu u san.

Buđenje, užina i odlazak kućama

Odmor traje do cca 14 sati, dječica se pomalo bude, a teta se ubaci u prvu brzinu, previje i odjene djecu te im ponudi užinu. Dalje vam ne moramo pisati. Došao je trenutak kada se s nestrpljenjem pogledavaju vrata hoće li se pojaviti lice baš njegovog roditelja, a kad dođete sreći nema kraja!

Ovaj smo članak nazvale „Svaki dan, nova avantura“ jer je zaista u Lopticama svaki dan jedna nova i posebna avantura. U tih 8 sati, koliko djeca u prosjeku borave s nama, iskuse puno toga: igru, zabavu, smijeh, prihvaćanje, podršku, učenje, sreću, ali i ljutnju, tugu, frustraciju, uplašenost, ljubomoru. Mi smo tu, kao produžena ruka roditelja, da pomognemo djeci osvijestiti sve te emocije, a ponašanja usmjeravati. Ta su iskustva  dragocjena i potrebna da bi dijete  steklo socio-emocionalnu zrelost, socijaliziralo se i na kraju, izraslo u mladog i zdravog čovjeka. Čovjeka koji osjeća svojim srcem i razmišlja svojom glavom.

P.S. Mušice i ostale bubice mirno spavajte, imate prekrasnu djecu!