Svaki tjedan nova boja

Dragi roditelji i ostali čitatelji!

Dugo toplo ljeto je iza nas i započela je nova pedagoška godina, već druga u kojoj smo zajedno. Našim Lopticama pridružila su se tri dječaka: Luka, velikih znatiželjnih očiju; Fran veselog, zaigranog duha i Gabriel mirnog pogleda i velikog osmijeha sa svojim prijateljem medom! Sada naša skupina broji 16 djece, od toga 12 dječaka i 4 djevojčice. Neka vas ovaj mali broj djevojčica naspram dječaka ne brine, naše cure se savršeno snalaze u muškoj ekipi!

Mjesec rujan nam je prošao u prilagodbi na novi prostor, prijatelje i nas odgajateljice, što je  normalno kad je novi početak u pitanju! Sada, na kraju rujna primjećujemo da osim par težih jutarnjih odvajanja od roditelja,  djeca uživaju u vremenu provedenom u vrtiću.

Da ne bi bilo da smo se samo prilagođavali jedni na druge, moramo vas izvijestiti da smo već ozbiljno prionuli poslu, igri, učenju, istraživanju i to kroz projekt Svaki tjedan nova boja.

Naime, primijetili smo da se određen broj Loptica zbuni u imenovanju i prepoznavanju boja, a neki koji ih imenuju čine to na engleskom jeziku. U vrtiću potičemo djecu na govorenje i korištenje hrvatskog standardnog jezika.

Projekt smo započeli žutom bojom, isprobavanjem različitih likovnih materijala i tehnika: slikali smo, kidali, gužvali, lijepili, crtali, ali smo i nizali, modelirali, oblačili i igrali se žutom bojom.

Sljedeći tjedan tema nam je bila crvena boja. Crvenu smo istraživali pokretom, plesom, likovnim aktivnostima u kojima su djeca slikala, rezala kolaž, lijepila, crtala i bojala, modelirala crvenim plastelinom i otiskivala jabukom. Za kraj tjedna, kao šećer na kraju, uprizorili smo lutkarsku predstavu… pogađate? Crvenkapicu! Također smo vježbali motoriku ruku nizanjem crvenih nizalica i motanjem crvene vune na tuljak.

U našem projektu nije nam jedini cilj naučiti prepoznavati i  imenovati boje, nego vježbati finu motoriku, logiku, znatiželju, pažnju, upornost, urednost, strpljivost, suradnju, preciznost, vizualnu percepciju, tjelesni razvoj i još puno toga, a pri tome se dobro zabavljati!

Dalje, u listopadu nastavljamo s plavom i zelenom bojom, a o tome ćemo u sljedećem članku!

Veliki obojani pozdrav, šalju vam odgojiteljice Andrea i Ana