Sveti Nikola vs Djed Mraz

Čarobno i neobično…

Adventsko vrijeme je najljepše razdoblje u godini ispunjeno iščekivanjem, uzbuđenjem, radošću, dobrim dijelima. Tako se u Noticama tijekom cijelog prosinca mogao osjetiti istinski duh Božića koji se prožimao kroz sve aktivnosti i zbivanja.

Svako smo se jutro okupljali u malom toplom kutiću uz zapaljenu svjećicu i svjetleće lampice te smo zapjevali i porazgovarali s prijateljima želeći im dobre želje. Svakog je dana naš bor sve više rastao kako bi točno na Božić dostigao svoju pravu veličinu, a sve zahvaljujući vrijednim dječjim ručicama. Na žalost, par dana prije Božića zbog sigurnosti svih nas vrtić je zatvoren. Dječice nije bilo i boru je nedostajalo malo do kraja da naraste, no pričekat će ih da se vrate i dozvoliti mu da „naraste“ u cijelosti.

Ubrzo je došao On – sveti Nikola. Rekla bih da je veće uzbuđenje bilo pripremati se za sam događaj od samih poklona. Pričali smo priče o sv. Nikoli, pjevali pjesmice dok smo ga čekali, a i kad je prošao pjesma se nastavila. Rekla su djeca: „Možda se opet i vrati, nikad se ne zna što čarolija može!“

Sami smo spremali vrećice za poklončiće, bojali ih i ukrašavali. Na kraju smo ih lijepo posložili uz svoje papuče na vidljivom mjestu da ne bi bilo greške, da sv. Nikola ne preskoči niti jednu vrećicu, čak ni od prijatelja kojih trenutno nema. Za sve su se dječica pobrinula.

Nije do kraja narastao bor, ali zato nam je pšenica ispala prekrasna. Posijali smo je na Sv. Luciju, između dvije posjete naših glavnih likova ovaj mjesec. Zalijevali smo je i jako pazili kako bi izrasla upravo ovakva.

A onda smo krenuli pisati pismo…..pravo veliko pismo, sa svim željama i željicama, sa svojim mislima i osjećajima. Iako znamo da ga je Djed Mraz pročitao, zadržali smo ga da svi mogu pročitati, pa tako i vi na sljedećoj slici.

Jeste li znali da su sv. Nikola i Djed Mraz veliki prijatelji. Tako bar kažu naše Notice. Po pričama koje smo čitali Sv. Nikola ima anđeliće koji mu pomažu, a Djed Mraz patuljke. Ali zašto ne, ako zatreba, oni jedan drugome pomažu. Tako i mi učimo djecu – pomoći kome treba. A i mi smo njima poželjeli pomoći. Notice su bile u strahu da se sv. Nikola i Djed Mraz ne razbole pa su im sašile i ukrasile /oslikale zaštitnu masku. Da budu moderni! I uspjelo je!!! I jedan i drugi uspjeli su nam dostaviti svoje poklone! A Djed Mraz nam se čak i obratio „on-line“ i zahvalio na maski!

Božićni motivi su nas cijeli mjesec pratili: oslikavali smo borove; izrađivali ukrase kojima smo okitili naš bor u holu; izrađivali smo i božićne kuglice za DND koje ste imali prilike i licitirati i pogledati izložbu u gradskoj knjižnici. Puno smo šetali, a svakodnevno nas je pratila vesela božićna glazba uz koju smo plesali i koja je još popunila veselu i čarobnu atmosferu.

Vratimo se čaroliji… Možda je ovo bio neobičan mjesec, a možda je i zatvaranje vrtića čarolija koja nam je svima omogućila da sa svojom djecom doživimo pravi Božić s puno druženja, zajedničke igre, zajedničke šetnje, zajedničkih pečenja kolača. Neka i ove fotografije čarobne Božićne atmosfere i lijepih trenutaka griju naša srca tijekom cijele godine.

Notice vam žele sretne blagdane dok čekamo iduću čaroliju…