Učimo o zdravoj i uravnoteženoj prehrani

U sklopu programa Odgoj za humanost od malih nogu u našoj su skupini provedene aktivnosti Naš restoran i igrokaz Tužni kelj iz cjeline Zaštita zdravlja.

Cilj aktivnosti bio je osposobljavanje djece za osvještavanje važnosti pravilne prehrane i preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje.

Aktivnost Naš restoran

Djeca su podijeljena u 4 grupe te su imala zadatak osmisliti doručak, ručak, užinu i večeru koju bi poslužili u svojem restoranu i koju mogu složiti od predloženih slika namirnica. Svaka grupa djece je prezentirala što je osmislila, a ostala djeca su procjenjivala i raspravljala da li bi bilo dobro i zdravo jesti njihov ponuđeni jelovnik.

Aktivnost Tužni kelj

Odgojiteljica je odigrala igrokaz „Tužni kelj“ te je uslijedila rasprava o tome što se u igrokazu dogodilo, što iz igrokaza možemo naučiti te o važnosti pravilne prehrane. Na kraju su djeca zaključila kako je važno jesti svo povrće i druge namirnice te da vole kelj i ne žele da bude tužan. Po završetku razgovora djeca su u parovima glumila u igrokazu.

Ponuđenim aktivnostima, grupnim radom i raspravom djeca su osvijestila važnost konzumiranja svih vrsta namirnica i pravilne uravnotežene prehrane. Naučila su izabrati i povezati namirnicu s vrstom obroka te preporučeni broj obroka koje bi trebali imati u danu.