Tiho, tiho pada…

Naša Vita je rekla: „Došla je baka Jesen.“

Na Lošinj je, kao i obično, malo zakasnila. Ipak, svojim je kistom obojila stablo javora na jasličkom dvorištu, a djeci su se svidjeli raznobojni listići. Skupljaju ih, slažu, broje, nude mravićima za jelo, postavljaju ih kao svjećice u svoje torte od pijeska, poklanjaju jedni drugima.

I u našu sobu odnijeli smo nekoliko listića, a zatim smo, baš kao baka Jesen, nekoliko papirnatih listova ukrasili različitim likovnim tehnikama.

  • Nakon promatranja lišća, djeca su izabrala kolaž papir onih boja koje su vidjela na prikupljenim listovima. Zatim su papir rezala, trgala i lijepila.
  • Jedan veliki list obojili smo pastelama. Pastelama djeca lako barataju te su im one jedna od dražih likovnih tehnika.
  • Ipak, bojanje temperom Gumbićima je omiljena likovna aktivnost. Svi su htjeli bojati jednostavne bojanke s motivom lista, pokušavajući bojati unutar linije, a koristeći malo kistove, malo prstiće.

Malo smo i pjevušili, i to baš ovu pjesmicu, prateći svaki stih drugačijim pokretom:

Tiho, tiho pada

list za listom žut.

Pokrio je staze,

ceste, šumski put.

Vjetar grane ljulja

nježno k’o u snu.

Blagi mir je šumu

obuzeo svu.

Važno je da djeca imaju priliku svoje doživljaje izraziti jezikom, koji im već u datom trenutku odgovara. Nekad je to pokret, nekad likovna aktivnost, ponekad simbolička igra. Gumbići možda još ne znaju nacrtati stablo, ali znaju od listića napraviti poklon, svjećicu za tortu ili hranu za mrava, znaju uživati u boji i plesu na onaj jedinstveni, dječji način. Zavirite često u njihov svijet, u kojem je otpalo lišće starog javora dovoljan poticaj za raznovrsne aktivnosti.

Uskoro će baka Zima odnijeti sve listiće s našeg  javora, ali će donijeti neke druge, hladne, zimske radosti.

Do idućeg web susreta,

                                                                  Gumbice Tonka i Doris