Timski rad – dogovori se i surađuj

Timski je rad zajedničko učenje djece u parovima ili manjim skupinama kojem je cilj rješavanje zajedničkoga problema ili istraživanje zajedničke teme. Tim je manja skupina u kojoj sva djeca imaju zajednički cilj te usklađeno djeluju kako bi ga ostvarili. Oni moraju koordinirati svoje aktivnosti kako bi postigli cilj koji su si zadali. Timskim se radom potiče cjelokupni razvoj djeteta, naročito spoznaja, komunikacija i socijalne vještine.

U sklopu manifestacije Rijeka psihologije u našem je vrtiću, u manjim skupinama djece, provedena radionica u kojoj su djeca imala zadatak izraditi zajednički crtež. To je od njih zahtijevalo dogovor oko teme crteža, podjelu zadataka, odnosno određivanje tko će što crtati, i planiranje provedbe, odnosno odluka kako će crtež izgledati. Također, djecu se poticalo na uvažavanje tuđeg mišljenja i međusobnu pomoć pri realizaciji crteža. Naravno, na kraju se trebalo usuglasiti i oko naziva. Tako su nastali Parkić u svemiru, Kućica u cvijeću Zoološki vrt.

Rijeka psihologije je godišnja manifestacija koja se održava u veljači, u okviru Tjedna psihologije. S ciljem popularizacije psihologije i promicanja njenog položaja u društvu, organiziraju se brojna predavanja, radionice, okrugli stolovi, paneli, debate, tribine, izložbe i znanstveni kafići u različitim prostorima na području Rijeke i okolice. Osim promocije struke, manifestacija ima i humanitarni karakter. Ove će se godine prikupljena sredstva usmjeriti psiholozima iz Društva psihologa Sisačko-moslavačke županije za edukacije. Više o samoj manifestaciji možete saznati na web stranici manifestacije (rijekapsihologije.uniri.hr).

 

Patricija Kučica Vajentić, mag.psihologije